Wpis z mikrobloga

@Abriam: co do zadania 2 (temperatura), może jeżeli inaczej przedstawię problem, to pomoże. Masz podgrzewającą się o 1 stC/s substancję, której temperaturę mierzysz czujnikiem o transmitancji G. Czyli wejściem na tę transmitancję czujnika jest temperatura rzeczywista substancji, wyjściem z tej transmitancji jest temperatura zmierzona. Znasz wejście (funkcja liniowa), znasz transmitancję, jesteś w stanie policzyć wyjście. Wyjście przerzucasz na dziedzinę czasu i podstawiasz za to wyjście 101,2 stC i liczysz w
  • Odpowiedz
@Abriam: tak to widzę.

Co do zadania 1 - sygnał wejściowy to sinusoida o T = 1 rok. Musisz obliczyć pulsację tego sygnału w jednostkach takich, jak na wykresach (rad/h), a przypminam, że pulsacja = (2*pi)/T. No i znając pulsację z wykresów możesz odczytać wzmocnienie i przesunięcie fazowe. Pytanie jest o najwyższą i najniższą temperaturę w skali roku, czyli przesunięcie fazowe Cię nie interesuje, bo nie interesuje Cię kiedy dokładnie
  • Odpowiedz
@Witty: nietety zadanie 2 trzeba jakos inaczej policyć poniważ wychodzi -85s w przyblizeniu więc chyba coś jest nie tak ewentualnie z racji tego ze jest to obiekt inercyjny 1 rzedu robi sie z tego moduł no ale nie wiem
  • Odpowiedz
@Abriam: tylko, że w tym rozwiązaniu (jeżeli dobrze widzę) nigdzie nie masz informacji o tym liniowo narastającym sygnale wejściowym. Zapisz transmitancję jako G(s) = Y(s)/X(s), gdzie X(s) to L{x(t)}, a x(t) = t (liniowo narastająca temperatura rzeczysista. Z tego zapisu wyciągnij Y(s), przerzuć na y(t) i dopiero wtedy podstaw to 101,1 i oblicz czas.
  • Odpowiedz
@Witty: dobra zrobił♣em krótka symulacje w matlabie i wyszło mi ze musi być dużo większa temperatura rzeczywista niz ta z czujnika ok 113 stopni a obliczeniowo jakoś mi n ie wychodzi nawet z twoimi podpowiedziami chyba musze jeszcze na tym posiedzieć ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz