Wpis z mikrobloga

Hot pot, Singapur, cena ok 320 zł za 2 osoby

Hot pot to jedna z bardziej popularnych dań wschodniej Azji. Właściwie w każdym kraju danie to występuje w innej wersji - w Japonii znane jako Shabu Shabu, w Malezji (z racji naczynia) jako Steamboat. Wszędzie koncepcja jest taka sama - na środku stołu stawia się naczynie z gotującym się bulionem (zupą), do którego wkłada się i tak gotuje różne warzywa, mięsa, ryby i owoce morza. Po wyjęciu jada się z różnymi sosami.
Jednak w każdym kraju zarówno składniki, sosy, ale najważniejsze buliony są inne i dla wielu Azjatów każda wariancja to tak naprawde inne danie.
Na zdjęciu chińska wersja tej potrawy. W naczyniu są 2 buliony. Zwykle można wybrać 1-4 rodzajów (dostaje się odpowiednio podzielone naczynie) z kilku dostępnych. Często wybiera się jednen ostry i jeden łagodny. Składniki w tej wersji to tofu, warzywa, różne mięsa i kulki z owocami morza.
Na stolik w restauracji czekałem ponad pół godziny - w tygodniu, ok 18. Podejrzewam, że w weekend czeka się dużo dłużej. W poprzednim wpisie wrzuciłem zdjęcie przekąsek jakie dostałem podczas czekania.

#ciekawostki #jedzenie #azja #singapur trochę #foodporn #jemprzeciez <- mój tag o jedzeniu głównie azjatyckim
źródło: comment_uHfsuSxNaeczbnjvcPwHZv91eWmYSlpb.jpg