Wpis z mikrobloga

Jakis czas temu wymieniłem w laptopie stary dysk na SSD. Komp śmiga mega zajebiście, pomimo, że już wcześniej niedomagał strasznie i miałem ochote oddać go na wieczny spoczynek.

Chciałbym teraz to samo zrobić w starym PCcie. Powie mi jakis mądry człowiek jaki dysk dobrać do starego kompa i czy to w ogóle ma sens. Parametry starego kompa pic rel.

Z tego co widziałem większość dysków SSD ma interfejs Sata III. Obecnie w kompie stary dysk podłączany na SATA II. Czy ta płyta główna ( Asus P5VD2-MX P4m890 ma możliwość podłączenia czegoś nowszego niż stary HDD. Jest może jakaś stronka gdzie da się sprawdzić kompatybilność. Szukałem z wujkiem Google, ale chyba za głupi w te klocki jestem

#komputery #pcmasterrace
Pobierz
źródło: comment_196L6s02BDKaUDwoIssJdx9tOQljzxaZ.jpg
  • 8
@luckyluck21: mocno leciwy sprzęt, włóż mu chociaż te 4GB ramu (30-40zł, jeżeli dobrze poszukasz) + jakiegoś lepszego procka - z tego co widzę, to e6700 tutaj możesz włożyć (20-25zł), zawsze jakieś 15% wydajności.
Czy jest sens kupna ssd? Ssd zawsze możesz sobie przełożyć do innego pc, pozostaje kwestia pojemności - myślę, że jakaś 120GB (220-240zł) spokojnie wystarczy, no chyba, że znajdziesz jakąś 240 za ~300zł (ostatnio za tyle dało się nabyć