Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, stoje przed pewnym dylematem, w ogordzeniu jest gaz, dom super szczelny, okna 3 warstwowe, wentylacja mechaniczna z odzyskiem, dom 120 metrow z uzytkowym poddaszem, jakie ogrzewanie wybrac?
Inwestowac w pompe jesli tak to jaka czy gaz, jesli gaz to grzejniki czy podlogowe ?

#budownictwo #budujzwykopem #budowadomu
#remontujzwykopem #remont #ogrzewanie #pytaniedoeksperta #pytanie
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KrowkaAtomowka: Mechaniczna z rekuperacją, jeszcze chce mieć dobry filtr powietrza tak aby nie pobierać z zewnątrz syfu w zimie (Jeszcze nie wiem jak to dobrze zrobić). Generalnie to zmartwienie na następny rok lub dwa bo inwestycja trochę przyhamowała. Ogrzewanie będzie na Olej opałowy, choć wolałbym gaz. Sam sobie to dłubię czasami pomagają mi fachowcy. Jak na razie to bez kredytów ale czeka mnie jeszcze zrobienie termoizolacji i zakup okien więc
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: rekuperacja mocno na tak :)

pompa ciepła gruntowa to ok 100 zł za metr odwiertu (pionowego). na twój dom potrzeba 120 metrów. dodatkowo ok 30KPLN za samą pompę. plusy: nie musisz robić gazu i placic oddzielnych rachunków. z fotowoltaiką możesz bilansować wydatki. możesz lekko chłodzić latem nawet jeśli masz tylko podłogówkę. Trzeba jednak uważać na punkt wytrącenia rosy żeby ci nie zamokła podłoga.minus: droga inwestycja. ok 400 zł/rok za
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: oszczędności vs gaz masz ok 0,10 zł/kWh. wg mnie gruntówka nie ma prawa się zwrócić w domu jednorodzinnym (szczególnie energooszczędnym). Ona ma dopiero sens jak ogrzewasz kilka domów lub hotel.

W twoim domu im mniej wydasz na wstępie tym więcej zaoszczędzisz długoterminowo
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: W podłogówce najlepszy jest komfort, najbardziej zimno jest odczuwalne od nóg, możesz podkręcić grzejniki, żeby ogrzać podłogę, ale wtedy temperatura powietrza staje się zbyt duża.
Planując podłogówkę musisz zwrócić uwagę na rodzaj posadzki, jaką chcesz zastosować, pamiętaj też, że o. podłogowe nie musi być w całym domu.
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: Montowalem u swojego klienta pompe powietrzna Dimplex LAW14. Dom 220m2, wszedzie tylko podlogowka w rozstawie co 10cm. Srednia temp. zasilania podlogi 30 stopni. W domu 20 stopni. Ostatni rachunek za energie 500zl za dwa miesiace, ale pompa chodzila przez 6 tygodni.
  • Odpowiedz