Wpis z mikrobloga

@fifek90: szkoda że nie ma żadnego przykładu. Jeżeli chcę sprzedać walutę x która teraz stoi po 8$ a ja chcę dostać np 12$ lub więcej to pierwszą cenę ustawiam na 12$ a drugą np na 14$ i gdy cena przebije 12 to nie sprzedam tylko będzie czekać aż osiągnie 14$ a gdy nie osiągnie tej stawki tylko będzie spadać kurs to i tak sprzedam za 12$. Dobrze to rozumiem?
@maniok: Nie, to nie działa w ten sposób. Generalnie służy do cięcia straty. W Twoim przypadku będzie to wyglądało tak:

Załóżmy, że kupiłeś po 7, obecnie wartość wzrosła do 8.0, ale wierzysz, że będzie 12.0. Jako, że nie jesteś w stanie siedzieć nad tym przez cały czas, jako zabezpieczenie ustawiasz sobie:
Stop: 7.4
Limit: 7.2

Gdy cena spadnie do 7.4 następuje wyzwolenie sprzedaży po 7.2 lub wyższej, tak jak sobie ustawisz.
@balrog84: a jeżeli kupiłem na górce jak prawdziwy wykopowy spekulant a jest właśnie dołek i liczę że w nocy będzie powrót do tego co kupiłem a nawet więcej ale nie wiem dokładnie na ile to jak to ustawić żeby było dobrze?

Powiedzmy że kupiłem za 12, teraz jest za 7 ale w nocy będzie 12 albo nawet i 14. jak ustawie zwykłym limitem 14 a się zatrzyma na 13,8 to i
@maniok: Rozumiem o co pytasz, ale jeszcze dokładnie tych narzędzi nie rozkminiłem, Twoje pytanie mnie zaciekawiło dlatego pogrzebałem o tym stop-limit. Pewnie bardziej doświadczeni naprowadzą Cie na właściwy trop. Trzeba przyjrzeć się tym pozostałym narzędziom.