Wpis z mikrobloga

K---a, nie zgłosiłem przy zakładaniu działalności gospodarczej, że jestem płatnikiem VAT a przez 6 miesięcy wystawiałem faktury VAT ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Pójdę do sztumu?

#prawo #dzialalnoscgospodarcza
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lunder: Dzwoń do US, albo najlepiej podjedź. Wyraź skruchę. Na pewno coś doradzą. Wbrew pozorom US to nie tylko ściąganie danin, ale i podchodzą do błędów powiedzmy, że luźno... Na pewno najniższe konsekwencje będziesz miał
  • Odpowiedz
@zeusAmadeusz: Podchodzi pod to także fakt, że to US do mnie zadzwonił z pytaniem jak to się stało?
Ale bez kary pewnie się nie obejdzie tak czy inaczej, czego można się spodziewać?
  • Odpowiedz
@Lunder: > Tak, wszystko jak VATowiec, jednakże bez deklaracji

w sensie deklaracje VAT składałeś, ale nie zadeklarowałeś, że chcesz być VATowcem?
  • Odpowiedz
@Lunder: weno zawołaj jak już będziesz znał konsekwencje, bardzo dopierdzielać się nie powinni, ale ważniejsze żeby kontrahentom nie robili problemów, krzyżowych, wstrzymań itp.
  • Odpowiedz
@bionesta: Póki co księgowa mi załatwia sprawę, ale z tego co się dowiedziałem ratuje mnie fakt, że działam w IT, a tutaj bycie VATowcem nie jest wymagane. Najgorsze co mnie czeka to korekta wszystkich wystawionych faktur z VATowej na faktury bez VAT i w--------e szefa tym, że ja mu muszę zwrócić VAT a nie urząd skarbowy.
  • Odpowiedz
@Lunder: a nie możesz się zarejestrować do VAT z datą wsteczną?
Bo żeby skorygować faktury VAT będzie musiał wystawić kolejne faktury z VAT, chyba sensu to nie ma skoro nie jesteś podatnikiem VAT.

Najgorsze co mnie czeka to korekta wszystkich wystawionych faktur z VATowej na faktury bez VAT i w--------e szefa tym, że ja mu muszę zwrócić VAT a nie urząd skarbowy

Pamiętaj, że szef ten VAT odliczył, więc będzie
  • Odpowiedz
a nie możesz się zarejestrować do VAT z datą wsteczną?

@Shajo: No właśnie to jest nielegalne, a żadna moja ciotka nie pracuje w urzędzie :/ może za to polecieć z pracy a wiadomo, że w urzędzie trzymają się swoich stołków jak życia.
  • Odpowiedz
@Hans_Olo: @Jestem_tu_zielony: @debenek: @zeusAmadeusz: @Shajo: @bionesta:
Mam rozwiązanie sprawy, przed karą ratuje mnie fakt, że jako informatyk nie muszę płacić VAT, jednakże wystawione faktury są błędne przez co będę musiał nanieść poprawki z faktury VATowej na nieVATową, co może odbić się w-----m szefa gdyż nie będzie mógł sobie odliczyć VAT ode mnie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@zeusAmadeusz: Ale szef mi zdążył już 6 razy opłacić fakturę z VATem, który sobie odpisał na pewno, czyli powinien dostać ten VAT od US, a teraz nie może odprowadzić bo nie jestem vatowcem :/
  • Odpowiedz