Aktywne Wpisy
![onionhero](https://wykop.pl/cdn/c3397992/onionhero_30gDpuiPo0,q60.jpg)
onionhero +652
![Odrzutowiec](https://wykop.pl/cdn/c0834752/849bdc1328ce5e6c7e5b5364fc9c9fb2b6c9f1c1baa9ae7ace91de3f8a159535,q60.jpg)
Odrzutowiec +47
I właśnie za to kocham lato :) Nie mieszajcie jej z błotem, ja tam propsuję bardzo.
#rozowepaski #logikarozowychpaskow #bekazrozowychpaskow #dupeczkizprzypadku #pokazrozowegopaska
#rozowepaski #logikarozowychpaskow #bekazrozowychpaskow #dupeczkizprzypadku #pokazrozowegopaska
![Odrzutowiec - I właśnie za to kocham lato :) Nie mieszajcie jej z błotem, ja tam prop...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/7b8c111623688318c952526ca6376caac63f1f1d82540af1e82bb38d7ad67d44,w150.jpg)
źródło: IMG_3108
Pobierz
1. Warto żyć w taki sposób, by nie wyrządzać innym istotom niepotrzebnego cierpienia.
2. Życie zwierząt hodowlanych pełne jest cierpienia.
3. Liczba hodowanych zwierząt zależy od popytu na produkty z nich wytwarzane.
4. Obecność mięsa nie jest niezbędna w zdrowej diecie.
Rzecz jasna dochodzą jeszcze argumenty ekologiczne, ale właściwie te 4 podpunkty sprawiają, że wegetarianizm to oczywistość, a jednak wciąż wywołuje zdziwienie. W którym z nich nie mam racji?
#wegetarianizm #weganizm #przemyslenia #pytanie
źródło: comment_8ttKeLbYOJc9KlrCadJ67X2WgOOJ8sxR.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
@Amarantus_Ekspandowany: soja jest ok dla ludzi.
@analogiczna: Jaki procent zwierząt żyje z paszy hodowanych przemysłowo? Takich danych nie mam i chętnie je zobaczę. Niezależnie od tego wystarczy logicznie pomyśleć, jakikolwiek procent to nie będzie, jest kilka oczywistych powodów, dla których ograniczenie hodowli spowoduje wzrost występowania monokultur w innych obszarach: grunty na paszę dla zwierząt są niższej jakości, gorzej dostępne, bądź pozwalają w pełni wykorzystać płodozmian. Woda z ubojni nie jest zanieczyszczona pestycydami. Skala przetwórstwa zależy od jego stopnia, tutaj jak na razie produkty dedykowane dla wegan wiodą prym. Przy tym wartość odżywcza przetworzonych produktów sojowych jest znacznie niższa.
Komentarz usunięty przez moderatora
Hmm ale ludzi którzy mogliby się nigdy nie narodzić i nie cierpieć to sie nie tyczy? :mysli:
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
@Amarantus_Ekspandowany: czekaj, czekaj, Ty twierdzisz, że produkty dedykowane dla wegan to najbardziej przetworzone produkty na rynku? To już zakrawa o paranoję. No chyba, że podasz jakiekolwiek przykłady.
Co? W jaki sposób śmierć jednostki jest konsekwencją braku istnienia tej właśnie jednostki? Co to za bredzenie?
Dodatkowo importujemy 2mln ton soi rocznie, która jest [najczęściej wykorzystywanym wysokobiałkowym surowcem paszowym w Polsce - jej udział w strukturze zużycia komponentów wysokobiałkowych przekracza 50 proc]( http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/inne-hodowle/w-2014-r-wzrosl-import-sruty-sojowej-do-polski,55869,.html). Żeby zorientować się, czy 2mln ton to dużo, porównałem do innych zbóż - żyta produkuje się na całym świecie tylko 13 mln ton, w Polsce produkujemy 3,5 mln ton, oprócz tego 4 mln ton jęczmienia, 10 mln ton pszenicy. Więc myślę, że te 2 mln ton soi to jest naprawdę dużo (dane
Rozmawiam dalej o produktach mięso- i nabiało- podobnych. Np. mleko sojowe, "kiełbasy" i "wędliny" sojowe itp itd.
@
Komentarz usunięty przez moderatora