Aktywne Wpisy
PiersKurczaka +72
Co sobie ostatnio kupiliście fajnego? Ja np. kupiłem sobie chleb, fajny smaczny taki do jedzenia
WypadlemZKajaka +170
Ej Mati, podnieśmy mocno pensje minimalna w montowni w Europy, a przy tym nie inwestujemy w nasz biznes bo inwestorzy zagraniczni są spoko i na pewno się nie zawiną jak się okaże, że koszty im się nie spinają.
Co może pójść nie tak?
Zarobki minimalne oderwane od rynku, ceny nieruchomości oderwane od wartości rynkowej.
Social tak rozdmuchany, że nie opłaca się niektórym pracować.
To jebnie.
#pracbaza #nieruchomosci
Co może pójść nie tak?
Zarobki minimalne oderwane od rynku, ceny nieruchomości oderwane od wartości rynkowej.
Social tak rozdmuchany, że nie opłaca się niektórym pracować.
To jebnie.
#pracbaza #nieruchomosci
Mam taki oto kod:
char cryptedMessage[] = {};
std::cin >> cryptedMessage;
std::cout << sizeof(cryptedMessage);
Jak widać definiuję sobie tablicę, do której później zapisuję tekst. Następnie sprawdzam ile on zajmuje i ku mojemu zaskoczeniu wyskakuje 0. Ktoś mi może wyjaśnić dlaczego?
#cpp #naukaprogramowania
Albo zdefiniuj rozmiar bufora (+ w std::cin zabezpieczenie przed przekroczeniem), albo użyj std::string.
@TMBRK: przy takiej konstrukcji nie musisz podawać rozmiaru między kwadratowymi nawiasami, bo kompilator ten rozmiar wyciąga sobie sam na podstawie tego ile elementów zobaczy między klamrami po znaku równości.
Ty nie wrzuciłeś tam ani jednego elementu, więc kompilator stworzył dla Ciebie pustą tablicę.
https://stackoverflow.com/questions/17260242/size-of-character-array-and-size-of-character-pointer
I z tego co tam piszą to wychodziło by to,że po prostu sizeof(cryptedMessage) to może być rozmiar pointera (wskaźnika).
@czarnyzbik: Tutaj jest to tablica, nie wskaźnik. Gdyby zadeklarował wskaźnik do tej tablicy, wtedy sizeof pokazał by rozmiar wskaźnika.
std::string s;
std::cin >> s;
std::cout << s.size() << std::endl;
to zadanie na zajęcia z cpp
std::string
, a nie tablic z CStringów możemy podobno używać od drugiego semestru XD
@ponton: Więc wychodzi na to,że ma użyć jednak tablic z C.
PS: dlaczego nie strlen ?
http://www.cplusplus.com/reference/cstring/strlen/
@TMBRK: Powiedz prowadzącemu, że jest debilem i masz zajęcia z C, a nie C++.
C-tablica i
strlen
.@TMBRK: To jest nauka jazdy samochodem od jazdy konno/od samochodu z ręcznym rozrusznikiem, bez wspomagania kierownicy i lusterek.
@KrzaQ2: u nas na zajęciach z C nawet strlen zakazywali xD