Wpis z mikrobloga

Jak ja już chciałam wejść do tego obozu, do tej łaźni! Marzyłam o ciepłym baraku, o łóżku. Nie wiedziałyśmy jeszcze, że tam są komory gazowe. Cieszyłyśmy się, że to Majdanek.

Jak to?

Myślałyśmy, że przeżyjemy, że ludzi mordują w Treblince, o Majdanku nic nie wiedziałyśmy. Przy wejściu do łaźni dostałyśmy ubrania, ja – czarną balową suknię. Wyobrażasz sobie? Czarna balowa suknia. Dawali, co zostało po innych ludziach. I od razu zrobili selekcję. Nagle zauważyłam, że mamy nie ma. Zaczęłam szukać jej wzrokiem w tym tłumie. Spojrzałam na Helę, moją bratową, a ona powiedziała tylko: „Nie ma już mamy”.

[...]

Jest pani w Radzie Oświęcimskiej. Rozmawiacie na pewno o odradzającym się w Polsce nacjonalizmie, o ksenofobii, o młodych ludziach, którzy idą w Marszu Niepodległości pod znakiem falangi. Zadajecie pytanie: jak to w ogóle możliwe?

Ja po Auschwitz już nie pytam, jak to możliwe, tylko co z tym robić. Ludzie uczą się historii, ale nie uczą się z historii.

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,127763,22714682,halina-birenbaum-kiedys-w-auschwitz-uslyszalam-jakie-to.html

#historia #holokaust
  • 12
@MaddoxX1911: Strasznie zabawne, nie? Że pani, która przeżyła obozy zagłady się maszerujący faszyści kojarzą jednoznacznie. A przecież każdy wie, że jak polskie chłopię oświadcza, że trzeba wysłać do gazu pedała, muzułmanina czy lewaka, to tak z nadmiaru "patriotyzmu".

A wybijanie szyb w Ośrodku Kultury Muzułmańskiej czy napaści w tramwaju na ludzi o ciemniejszej karnacji (i pobłażliwy uśmiech pana Błaszczaka) zupełnie nie mają nic wspólnego z tym, co doprowadziło do palenia ludźmi
A to polski nacjonalizm zrobił Majdanek?

@Justycjariusz: nie, niemiecki. Jedyna różnica to gdzie będzie kolejny majdanek.

I nie chodzi mi o to, ze polscy łysi patrioci z szalikami zrobią obozy koncentracyjne. Ale różnica miedzy nacjonalistami jest tylko w tym gdzie pikietują.
@Andreth: przecież według BLM każdy biały powinien być zabity, nie ma z tym problemu?

za granicą muzułmanie robią bum bum, nie ma z tym problemu?

Wysokie Obcasy - serwis sobotniego dodatku do Gazety Wyborczej. Portrety kobiet, styl życia, zdrowie i uroda, seks, czyli to wszystko co znajdziesz w Wysokich Obcasach.

pytanie bardzo dopasowane do tego czym zajmuje się ten dodatek, idealnie wpasowane w to czym zajmuje się wyborcza
A to polski nacjonalizm zrobił Majdanek?

@Justycjariusz: Majdanek zrobił nacjonalizm niemiecki. Pogromy Żydów natomiast robiły między innymi nacjonalizmy: rumuński, węgierski, słowacki i na małą skalę polski. Na małą skalę, bo w przeciwieństwie do tamtych a) nigdy w pełni nie doszedł do władzy i b) nie utworzył struktur kolaboranckich z nazistami. Ale budowanie narracji o rzekomej wyższości moralnej polskiego nacjonalizmu na tym, że Niemcy w 1939/40 nie byli zainteresowani polskimi kolaborantami jest
Ale budowanie narracji o rzekomej wyższości moralnej polskiego nacjonalizmu na tym, że Niemcy w 1939/40 nie byli zainteresowani polskimi kolaborantami jest mocno słabe.

@Andreth: Sorry, ale w tym momencie to ty budujesz narracje tworzącą jakąś ciągłość pomiędzy Majdankiem, a "odradzającym" polskim nacjonalizmem. Jak wytknąłem to teraz napisałaś jak było. Więc widać jednak rozumiesz, że ta narracja z wysokich obcasów to manipulacja, a mimo to i tak ją tutaj wrzuciłaś.

Ps. Wrzucanie
@Andreth: to teraz wysokie obcasy zrobią wywiad z potomkiem wywiezionych na Syberię Polaków w ramach transportów organizowanych przez Żydów z zapytaniem:

- Widzi Pan/Pani odradzającą się żydokomunę w Polsce. Jak to możliwe, że w kraju, w którym milion Polaków padło ofiarą wywózek rąk komunistów i ich żydowskich popleczników partie, takie jak Razem, cieszą się jakimkolwiek poparciem, a jej liderem jest Żyd Zandberg, noszący koszulki z Marskem i udzielajacy wywiadów pod flagą
A wybijanie szyb w Ośrodku Kultury Muzułmańskiej czy napaści w tramwaju na ludzi o ciemniejszej karnacji (i pobłażliwy uśmiech pana Błaszczaka) zupełnie nie mają nic wspólnego z tym, co doprowadziło do palenia ludźmi w piecach. Nic a nic.

@Andreth: Nie, nie mają. Przestań histeryzować.

W momencie, gdy robienie krzywdy komuś ze względu na jego kolor skóry, narodowość czy religię nie spotyka się z powszechnym potępieniem, zaczyna śmierdzieć gazem. Wszystko jedno w