Wpis z mikrobloga

#csharp #programowanie #naukaprogramowania #dotnet
Do tej pory nie bawiłem się zbytnio w testowanie, trochę sobie potestowałem manualnie kod w konsolowych apkach c# typu kalkulator itp. Mam pytanko czego się używa przy testowaniu kodu w .NET i czy ktoś ma może jakieś fajne źródła? Na Pluralsight jest parę kursów ale nie chcę w ciemno czegoś katować żeby się okazało że są lepsze sposoby.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@buntuubuntu: może złego wyrażenia użyłem - pisałem ręcznie klasy testowe, podobnie jak w tej dokumentacji, ale dawno temu, tak to od dłuższego czasu w ogóle pomijałem testy ale chcę nadrobić braki w tym zakresie. Czytałem o XUnit i NUnit, podstawowe pytanie brzmi czy skoro nie zamierzam iść w testera jest sens wnikać w takie rzeczy czy podstawowa wiedza w tym zakresie (jak np. dokumentacja Microsoftu) wystarczy
  • Odpowiedz
@Dzolejro: w każdej firmie zajmującej się robieniem softu pod zamówienie testy jednostkowe dziś są obowiązkowe i pisane przez developerów (a nie testerów). Często spotkasz się z wymogiem, że testy jednostkowe mają pokrywać np. ponad 80% kodu (czasem nawet ponad 90). Jeżeli piszesz dla siebie -> możesz olać. Jeżeli chcesz pisać w dużym zespole w dużej firmie -> ucz się :)

PS. Poczytaj sobie o Test Driven Development (teraz w takich
  • Odpowiedz
@atestowanie2: potrafię pisać programy, nie potrafię ich testować, o tak. Trochę źle skonstruowałem wypowiedź, wybacz.

@buntuubuntu: czytałem trochę o tym, ale różne opinie się słyszy, m. in. takie że w większości firm testy się olewa bo po prostu nie ma na nie czasu, dlatego myślę ile poświęcić na naukę tego żeby nie tracić czasu.
  • Odpowiedz
@Dzolejro: w małych firmach się olewa, to prawda. W dużych firmach albo w firmach które stawiają na jakość kodu wprowadza się już testy, które testują testy, które dopiero testują kod (patrz testowanie mutacyjne).
Cytując klasyka: "Odpowiedz sobie najpierw na jedno zajebiście ważne pytanie: co chcesz w życiu robić? A później zacznij to robić."
  • Odpowiedz