Wpis z mikrobloga

Początkujący programista here, mam za zadanie napisac aplikacje, ktora wyswietla ilość kolejnych liczby podzielnych przez 11 i jednocześnie niepodzielne przez 3.Tylko problem jest taki, że wyświetla mi tylko liczby od 11 do 55, nie ważne jaką ilość liczb do wyświetlenia wpiszę powyżej 5, zatrzymuje się na tym.Próbowałem w warunku pętli zrobić i-1, i wtedy wszystkie liczby normalnie się wyświetlają, tylko jak wpiszę, żeby wyświetlono mi jedną takiego rodzaju liczbę, to mi wyświetla dwie(11,22).Jak temu zaradzić?
#programowanie #csharp
loxapine - Początkujący programista here, mam za zadanie napisac aplikacje, ktora wys...

źródło: comment_FuLYk9zhQpY41EFeInsAI6SRuAW5jj2R.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@loxapine: porównujesz i z ile, a zwiększasz je w każdym obrocie pętli, niezależnie od tgo, czy liczba jest podzielna przez 3, czy nie jest. A powinieneś zwiększać i tylko wtedy, kiedy wynik nie jest podzielny przez 3, bo tylko takie liczby się liczą (no i podzielne przez 11 musi być, ale to zwiększanie co ci 11 załatwia).
  • Odpowiedz
@loxapine: jak masz wynik typu int to choćby c--j na chuju stanął reszty z dzielenie ny bydzie. A z praktycznego punktu widzenia rób tryParse zamiast Convert a dodawnie zapisuj wynik+=11;
Zamiast int daj double teraz i sprawdź.
  • Odpowiedz