Aktywne Wpisy
Yuri_Yslin +723
Widzę na wykopie częste posty o budowie taniego domu, więc podpowiem Wam z doświadczenia, co robić, by nie skończyć z domem za 1,000,000 (albo 6000 zł/m^2 do deweloperskiego), a jednocześnie sensownym, z którego będziesz zadowolony:
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
Zależy mi głównie na nabraniu biegłości w konsoli więc tryb graficzny ma dla mnie drugorzędne znaczenie.
Będę instalował na moim starym laptopie więc fajnie by było gdyby system był w miarę lekki (2x2.16 GHz, 4Gb RAM)
Komentarz usunięty przez autora
@Prezes_roku: właśnie o to mi chodzi, nie chcę gotowca tylko czegoś co będzie wymagało bardziej dogłębnego zrozumienia tematu
Weź sobie CentOS i zgooglaj materiały do RHCSA i RHCE. Najszybciej się nauczysz, bo są podręczniki z zadaniami, pewnie też jakieś CBT znajdziesz (video z kursami).
Ja na Twoim miejscu ograniczyłbym się do najbardziej podstawowych i używanych w korpo świecie dystrybucji.
Debian i CentOS/RedHat - przyda się w przyszłości w pracy, nikt poza paroma nerdami z piwnicy nie korzysta z jakiegoś g---o
A tak na serio, to tak: w fedorze masz różne dziwne nowinki które napisał sobie redhat, i testują je na fedorze. Te rzeczy mogą nie przejść fazy 'testów' i nie pojawić się nigdy szerzej w jakiejkolwiek dystro linuxowej. Nie wiem czy jest sens rozwiązywać problemy testowych wersji oprogramowania, pamiętam jak miałem Fedore na desktopie i
Ogunie to serwery mnue nie interesuja, tylko myslalem ze skoro oni od red hata to moze dobre distro na laptopa, bo ma czyste gnome i chyba dosc szybko dziala
Jeśli chcesz mieć kontrole nad systemem i nie chcesz się dużo bawić to CentOS też będzie dobry. Masz możliwość