Wpis z mikrobloga

Jezdzac po #warszawa mam wrazenie, ze coraz wiecej aut to diesle. To jest naprawde motoryzacyjny dramat. Zginiemy od tych spalin.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Euphor: polacy zachłysnęli sie niemiecką motoryzacją, skoro oni jeżdżą dieslami, to my też musimy. Tylko że oni mają zupełnie inne realia - inne drogi, inne średnie roczne przebiegi
benzyna here
  • Odpowiedz
  • 0
@DanielPlainview: sami na siebie kreca bat.
@Kid_A: widac ten trend w starych autach, ale utrzynuje sie tez na rynku aut nowych. Pomimo wyzszych kosztow i zaklamanych norm emisji ludzie dalej w to ida.
@Bachal: nie warto, diesel sie sprawdza na trasach, a nie w zatloczonym miescie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Grzesiek4: zegnam pajacu

@Bachal: koszty esploatacji wyzsze w dieslu, poza tym zapewne nie przy tej samej pojemnosci. Przy zalozeniu gazu benzynowy silnik bedzie ekonomiczniejszy. No i czynnik ekologiczny dochodzi.
  • Odpowiedz
@Euphor: Do mojego założenie gazu to ryzykowne ekstremum, więc sięwstrzymuję. Poprzez przejechanie 50 tys km (40% miasto, 60% trasa) nie robiłem absolutnie nic z silnikiem (poza olejami) w 1.5 dci i spalanie miałem na poziomie 5-8L diesla. Obecnie w 1.8 VVTL-i na trasie mam około 10-11 benzynki, w mieście nawet do 13-14, więc po kieszeni boli zdecydowanie bardziej :( I silnik też nie jest eko, bo norm euro4 nie przeszedł
  • Odpowiedz
@Euphor: u mnie było tak:
benzyna 1,6L 6L w trasie 10 miasto (stara konstrukcja z lat 90)
benzyna 1.4L 8L w trasie 11-12miasto (astra 4....)

diesel 1,9jtd trasa 4,5-5L miasto do 7.5L
wiec wybór jest prosty.... koszty eksplo są podobne.
  • Odpowiedz