Wpis z mikrobloga

#inteligentnydom #budujzwykopem
Jeśli ktoś by się zastanawiał czy to działa - działa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Sterowanie przez #domoticz za pomocą Sonoff i czujników #xiaomi zaworami na rozdzielaczu od podłogówki. Temperatura ustawiona na 18,5*C, max wahania 0,2*C. Wykres z ostatnich 24h. Początkowo jest mniejsza temperatura, bo zmieniałem z 18 na 18,5.
Pobierz rolfik_r1 - #inteligentnydom #budujzwykopem
Jeśli ktoś by się zastanawiał czy to dzi...
źródło: comment_b4kc9TgW02BVl1GQPMBF0hyYzxwbWnq8.jpg
  • 31
@rolfik_r1: zbudowane i działa. Kupiłem 6szt siłowników Salusa, nic nie musiałem poprawiać. Pojawiło się parę pytań:
- w jaki sposób masz zrobione sterowanie załączaniem pieca? Na przekaźniku?
- nie masz problemu z nierównymi przepływami na pętlach? Wcześniej miałem poustawiane tymi plastikowymi nakrętkami mniej więcej po równo - z założonymi siłownikami są duże różnice pomiędzy pętlami, gdy są otwarte- nie da się tego wyregulować, gdyż siłownik może być całkowicie otwarty lub zamknięty.
@maslokm: sterowanie pieca na przekaźniku - zwierzam/rozwieram styki termostatu pokojowego. Przepływy wyregulowałem na górnej listwie rozdzielacza - tam mam wskaźniki przepływow z pokrętłami do regulacji. Reguła bardzo prosta, taka jak w pierwszym komentarzu.
@WMPP: działa dalej jak działało. Jedyne co zmieniłem to Domoticz na Home Assistant - ma dużo więcej możliwości. Mam tam zintegrowaną fotowoltaikę z falownika Fronius, OneMeter odczytujący licznik prądu, ostatnio dołożyłem obsługę klimatyzacji Gree - to jest ciekawe, bo można ją zmusić przez Home Assistant do odczytu dowolnego czujnika temperatury. Generalnie z hardware miałem problem tylko z jednym bleboksem do rolet, ale zamieniłem na Shelly 2.5 i działa bez problemu. Do
Pobierz rolfik_r1 - @WMPP: działa dalej jak działało. Jedyne co zmieniłem to Domoticz na Home...
źródło: comment_vKPIitdWNerWzPpQgoDR551eXqyEBZJL.jpg
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rolfik_r1: czy mógłbym prosić o namiary na ramię do tabletu? Jak zrobiłeś zasilanie? Ja mam na razie puszkę z 230 i tam chyba wsadzę ładowarkę USB