Wpis z mikrobloga

#inteligentnydom #budujzwykopem
Jeśli ktoś by się zastanawiał czy to działa - działa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Sterowanie przez #domoticz za pomocą Sonoff i czujników #xiaomi zaworami na rozdzielaczu od podłogówki. Temperatura ustawiona na 18,5*C, max wahania 0,2*C. Wykres z ostatnich 24h. Początkowo jest mniejsza temperatura, bo zmieniałem z 18 na 18,5.
Pobierz
źródło: comment_b4kc9TgW02BVl1GQPMBF0hyYzxwbWnq8.jpg
  • 31
głowice termoelektryczne Salus

@rolfik_r1: możesz coś więcej o tym napisać? to jest "pokrętło od grzejnika" tylko że jak dostaje prąd to się otwiera? rozumiem, że normalnie trzeba kablem z gniazdka zasilić a na kablu masz sonoffa
A polecicie jakiś odpowiednik z ręczną regulacją na standardowy zawór grzejnikowy?
@rolfik_r1 - nie pojawia się "migotanie" gdy temperatura jest na granicy parametrów załączenia/rozłączenia? Bo w skrypcie nie widzę żadnego zabezpieczenia przed tym, np. zwłoki czasowej miedzy otwarciem i zamknięciem zaworu.
@daczka92: Wydaje mi się, że tak właśnie, jest. On/off. Mam 2 takie zawory sterujące grzejnikami kanałowymi, które są sterowane z programatora/termostatu.
@rolfik_r1: które czujniki temperatury masz u siebie? Okrągłe czy kwadratowe? Nie wiesz czy te nowsze kwadratowe również tak samo rzadko raportują temperaturę jak okrągłe? Przy okrągłych było to chyba raz na godzinę, chyba że temperatura zmieniła się o 0,5 stopnia jak dobrze pamiętam.
I jeszcze jedno pytanie- przy kilku pętlach na jedno pomieszczenie (np. salon) mogę podpiąć kilka siłowników pod 1 wyjście w sonoffie?