Mam taki problem z ogrzewaniem w domu: Stara instalacja na rurach stalowych, większość grzejników stara, płytowe stalowe bez zaworów termostatycznych. Wymieniłem 3 na aluminiowe i założyłem zawory Diamond. http://www.diamond.pl/pl/node/989 Problem jest taki, że grzejniki grzeją od połowy w górę. Zawory są ustawione na maksymalny przepływ, ale odejście jest już chłodne, żeby nie powiedzieć zimne. W tym samym pionie podłączone mam stary grzejnik płytowy oraz nowy aluminiowy i płytowy grzeje (choć jest jakieś 3 metry dalej od pionu) a aluminiowy od połowy. Co może być tego przyczyna? Orientowałby sie ktoś?
@DanekRBI: na szybko. Albo nowe grzejniki tak dobrze oddają ciepło, że są 2x za duże. Albo, co bardziej prawdopodobne, pomimo ustawienia zaworu na pełne otwarcie, przepływ wody jest tłumiony w samym grzejniku i płynie sobie ona tam bardzo małym strumieniem. Przykręcenie zaworów na wszystkich starych grzejnikach powinno wyrównać przepływy przez wszystkie grzejniki.
@ekanwro: Z tym, że nie jestem w stanie tego zrobić, bo stare grzejniki nie mają zaworów, a podłączone są do instalacji bezpośrednio. Jest opcja, że głowica ma za mały przepływ?
@DanekRBI: Takie są uroki starych instalacji na dużych średnicach. Woda głupia nie jest i płynie tam gdzie ma lżej. Jeśli do nowych grzejników zrobiłeś przeróbkę czyli wstawiłeś krótkie odcinki rur o mniejszych średnicach to tutaj może byc problem. Należy zdławić przepływy przez pozostałe grzejniki
@DanekRBI: Domyślam się, że instalacja stara i obieg grawitacyjny? Tedy powinny być użyte specjalne zawory termostatyczne o zwiększonym przepływie, dedykowane do takich instalacji. Mam takie i od kilku lat pracują bez zarzutu.
@Juzef: Instalacja stara o obiegu wymuszonym. Jest pompka i ona pompuje wodę do całej instalacji, z tym, że dla tych grzejników nie ma znaczenia, czy prędkość ustawiona jest na 1 czy 3. A czy ewentualnie wrzucenie zaworu kulowego by rozwiązało problem? @Digitis: Cała instalacja jest poprowadzona prawdopodobnie na rurach 3/4, a przy grzejnikach jest zwężenie na 1/2, bo stare grzejniki też były na mniejszą średnicę. Gdyby nie fakt,
Problem jest taki, że grzejniki grzeją od połowy w górę. Zawory są ustawione na maksymalny przepływ, ale odejście jest już chłodne, żeby nie powiedzieć zimne. W tym samym pionie podłączone mam stary grzejnik płytowy oraz nowy aluminiowy i płytowy grzeje (choć jest jakieś 3 metry dalej od pionu) a aluminiowy od połowy.
Co może być tego przyczyna? Orientowałby sie ktoś?
#budownictwo #instalacje #ogrzewanie
Z tym, że nie jestem w stanie tego zrobić, bo stare grzejniki nie mają zaworów, a podłączone są do instalacji bezpośrednio. Jest opcja, że głowica ma za mały przepływ?
@DanekRBI: Domyślam się, że instalacja stara i obieg grawitacyjny? Tedy powinny być użyte specjalne zawory termostatyczne o zwiększonym przepływie, dedykowane do takich instalacji. Mam takie i od kilku lat pracują bez zarzutu.
@Digitis: Cała instalacja jest poprowadzona prawdopodobnie na rurach 3/4, a przy grzejnikach jest zwężenie na 1/2, bo stare grzejniki też były na mniejszą średnicę. Gdyby nie fakt,
źródło: comment_sulqIseAXXNfXfxvw3N3x0DxNXDJmQkA.jpg
Pobierz