Wpis z mikrobloga

@TOP___BK: @Antwito: około 11 kg zasypu ( ͡° ͜ʖ ͡°) ledwo mi do mojego gara 50L weszło. Celuje w 25 blg. I z wyslodzin jakiś lajtowy staut 13 blg.

@MrPickles: moj filtrator z rurek powinien dać radę ( ͡º ͜ʖ͡º) bardziej martwię sie o wodę do wysladzania. Nie mam jak podgrzać wieksżej ilości litrów :/

@RomeYY: klasyczny No moze
@KHOT: pierwsze wiaderko wyszło 24L o blg 19. Myslalem ze bedzie wyższe ale odparuje te 3-4 litry i bedzie ponad 20blg. Natomiast z drugim wiaderkiem to przesadziłem z wysladzaniem. Mam 24L o blg 9. Za długo wysladzalem i mogłem skończyć na 20L. Teraz bede musiał dłużej gotować.
Teraz czekam bo gotowanie nastawiłem na 2h ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@jmyung: Pięknie. Masz może termometr w mierzący bezpośrednio temperaturę piwa? Interesuje mnie jak wielkie skoki były przy takim ekstrakcie. Piana nie wyszła górą?
@KHOT: Nie, do piwa nie dodałem termometru więc ciężko mi powiedzieć jaka temperatura była. Piany nie było jakoś dużo, może tak na 6-10 cm, ale za to drobna i gęsta. Zastanawiałem się nad tą pianą bo czytałem i widziałem kilka filmików że przy fermentacji takiego blg to piana wyłazi. Mi się wydaję, że za mało napowietrzyłem brzeczkę i drożdże mogły mieć ciężej z namnożeniem się i fermentacją :/
@jmyung: ja czekam do soboty, bo w tygodniu po robocie nie dam rady ogarnąć takiego zasypu, póki co muszę weizena rozlać. Zrobię starter z dwóch paczek Mangrove Jack's Empire Ale i liczę że dadzą radę bez większego problemu.
@KHOT: Ja w tym tygodniu przeleję na cichą tego dry stouta i odzyskam gęstwę. Na cichą planuję dodać kawę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Muszę pomyśleć teraz nad kolejnym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@jmyung: kawa się fajnie komponuje z laktozą, oba dodatki wiele zyskują z synergii, tylko ważne żeby użyć jakiejś fajnej kawy. Nie myślałeś żeby do dry dać płatków dębowych?
@KHOT: No, kawa z laktozą to by wszyszło elegackie. Ale nie miałem laktozy pod ręką na czas gotowania. O płatkach myślałem ale w innej warce. Myślisz że zamiast kawy dać płatki? Muszę ich poszukać po sklepach w okolicy.
@jmyung: ja bym zdecydowanie wrzucił płatki np. z beczki po whiskey. Robiłem tak owsianego i powiem Ci że butelki mi się kończą, a on cały czas dojrzewa.