Jeżeli tak jak ja uwielbiacie smażenie na tym cudzie, to mam dla was łatwy przepis jak zrobić go w domu ( ͡°͜ʖ͡°)
Sprawdzony i do dzisiaj stosowany prze ze mnie :)
Potrzeba : 5 kostek masła /najlepiej 82% (+) tłuszczu. Czas to 1 godzina w tym 45 minut na zbieranie pianki.
Nie doprowadzajcie do długiego gotowania, niech sobie bulka na średnim/małym ogniu. Aby wychodziła z niego piana która zbieramy do osobnego pojemniczka, będzie do wyrzucenia. ( ͡°͜ʖ͡°)
Robimy do momentu gdy masełko będzie ładne i klarowne ( ͡°͜ʖ͡°)
@v1lk tłustą śmietanę ubijasz mikserem na wysokich obrotach przez jakieś 5 minut, aż wyraźnie oddzieli się masło i maślanka. Jeśli mikser ręczny to dobry będzie słoik, nie będzie pryskać. Potem przelewasz to wszystko przez sitko żeby mieć samo masło. I potem coś co rzadko robię, bo jestem zbyt leniwa xD. To oddzielone masło trzeba "wykąpać" w zimnej wodzie. Jakby ugniatasz w wodzie żeby więcej maślanki wypłukać. Możesz to zrobić w rękawiczkach,
Ale właśnie jeblo kategoria 4 w Florydę, 220 km/h, w porywach 260 km/h, woda o ponad metry wysokości ma się podnieść. Stolica dostanie a Wybrzeże niestety zmiecie, pierwsze relacje będą za 7 godzin jak się będzie robić jaśniej #usa #floryda #huragan #lajstawusa
Jeżeli tak jak ja uwielbiacie smażenie na tym cudzie, to mam dla was łatwy przepis jak zrobić go w domu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sprawdzony i do dzisiaj stosowany prze ze mnie :)
Potrzeba :
5 kostek masła /najlepiej 82% (+) tłuszczu.
Czas to 1 godzina w tym 45 minut na zbieranie pianki.
Nie doprowadzajcie do długiego gotowania, niech sobie bulka na średnim/małym ogniu.
Aby wychodziła z niego piana która zbieramy do osobnego pojemniczka, będzie do wyrzucenia. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Robimy do momentu gdy masełko będzie ładne i klarowne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W linku trochę informacji na temat tego cuda.
http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maslo-klarowane-ghee-wlasciwosci-i-wplyw-na-zdrowie-przepis-na-maslo_44423.html
A masełko doskonale pasuje do :
http://www.wykop.pl/wpis/27683353
Udanej niedzieli! ^^
#gotowanietomojapasja
źródło: comment_yoB8d6hvfcamFXpDXtEEWwbTtV5p9aqa.jpg
PobierzI potem coś co rzadko robię, bo jestem zbyt leniwa xD. To oddzielone masło trzeba "wykąpać" w zimnej wodzie. Jakby ugniatasz w wodzie żeby więcej maślanki wypłukać. Możesz to zrobić w rękawiczkach,
źródło: comment_xONngQdjXkvCcPpnguevvWYnVUh3WAM1.jpg
Pobierzźródło: comment_jXSvWogmbel09p2mHmbJhPiYm1DB8Qtx.jpg
Pobierz@Hannahalla a ja już mam zrobione, teraz biorę się za niespodziankę dla wykopków. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°)
Zawita do nas święty gral dodatków do kanapek. ( ͡° ͜ʖ ͡°) już wkrótce, zdjęcia właśnie trwają (
do masła ten sam co do ubijania śmietany, na zdjeciu 3, ma najwięcej tych pręcików :)
Dodam później, koniec spojlerów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Hannahalla roboty kuchenne to dla mnie przyszłość, za małą mam kuchnie teraz ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Ale chodzi o ten na zdjęciu, będę pamiętał ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dziękuję ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
źródło: comment_t0CwigPYr0um5sztliu8QRGoJOQvNHvr.jpg
Pobierz