Wpis z mikrobloga

Masło klarowane, to dopiero gratka. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Jeżeli tak jak ja uwielbiacie smażenie na tym cudzie, to mam dla was łatwy przepis jak zrobić go w domu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sprawdzony i do dzisiaj stosowany prze ze mnie :)

Potrzeba :
5 kostek masła /najlepiej 82% (+) tłuszczu.
Czas to 1 godzina w tym 45 minut na zbieranie pianki.

Nie doprowadzajcie do długiego gotowania, niech sobie bulka na średnim/małym ogniu.
Aby wychodziła z niego piana która zbieramy do osobnego pojemniczka, będzie do wyrzucenia. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Robimy do momentu gdy masełko będzie ładne i klarowne ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W linku trochę informacji na temat tego cuda.

http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maslo-klarowane-ghee-wlasciwosci-i-wplyw-na-zdrowie-przepis-na-maslo_44423.html

A masełko doskonale pasuje do :

http://www.wykop.pl/wpis/27683353

Udanej niedzieli! ^^

#gotowanietomojapasja
v.....k - Masło klarowane, to dopiero gratka. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Jeżeli tak jak ja uwielbiac...

źródło: comment_yoB8d6hvfcamFXpDXtEEWwbTtV5p9aqa.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@v1lk tłustą śmietanę ubijasz mikserem na wysokich obrotach przez jakieś 5 minut, aż wyraźnie oddzieli się masło i maślanka. Jeśli mikser ręczny to dobry będzie słoik, nie będzie pryskać. Potem przelewasz to wszystko przez sitko żeby mieć samo masło.
I potem coś co rzadko robię, bo jestem zbyt leniwa xD. To oddzielone masło trzeba "wykąpać" w zimnej wodzie. Jakby ugniatasz w wodzie żeby więcej maślanki wypłukać. Możesz to zrobić w rękawiczkach,
  • Odpowiedz
  • 0
@bialaczekolada do masła jest ten pytajnik chyba ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Hannahalla a ja już mam zrobione, teraz biorę się za niespodziankę dla wykopków. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°)

Zawita do nas święty gral dodatków do kanapek. ( ͡° ͜ʖ ͡°) już wkrótce, zdjęcia właśnie trwają (
  • Odpowiedz