Podłączyłem remote acces(iLO) od Serwera do portu DMZ routera zamiast do sieci wewnętrznej z passami admin/admin i wpięciem do sieci wewnętrznej gdzie miało być iLO (na szczęscie jest cała wyłaczona bo weekend) Kabelek odepnę dopiero jutor o 20 bo nikogo tam teraz fizycznie nie ma serwer mały do testów i zabawy.
Ciekaw jestem czy ktoś będzie próbował włamać bo wszystko stoi na publicznym IP. (ʘ‿ʘ)
@noname0: @wonsz_smieszek: Zobacze na logi jak wrócę o ile ich ktoś nie wyczyści. Aktualnie po wpisaniu publicznego IP widać coś takiego jak na poniższej grafice
@wonsz_smieszek: iLO, pomyliłem kable przy podpinaniu z routerem, do DMZ mam czerwony a szary do sieci wewnętrznej, normalnie iLO powinno być dostępne zza VPN a jest po pisaniu IP, po zalogowaniu na iLO możesz włączyć, wyłączyć serwer i robić przy nim wszystko tak jak byś miał dostęp do skrzynki, jedynie płyty nie włożysz do napędu.
@bi-tek: admin/admin na publicznym? No to jest duże prawdopodobieństwo, że właśnie jakiś chiński bot zamienia urządzenie w zombie, albo koparkę kryptowalut ( ͡°͜ʖ͡°) Jak ogarniesz kabelki to dla pewności hard reset i przeinstaluj firmware.
Ciekaw jestem czy ktoś będzie próbował włamać bo wszystko stoi na publicznym IP. (ʘ‿ʘ)
#komputery #it #servermasterrace #serwery #linux #fail #security #sieci #siecikomputerowe
Jak ogarniesz kabelki to dla pewności hard reset i przeinstaluj firmware.