Wpis z mikrobloga

tl;dr

Ostatnio zadałem sobie trudne pytanie, jakiego języka zacząć się uczyć aby w przyszłości znaleźć pracę(w back-endzie)?
Taka #java w rankingu TIOBE ma tendencję zniżkową, ale tak naprawdę prędzej skończy się świat niż ten język( ͡° ͜ʖ ͡°). Poza tym dość ciężko znaleźć prace dla juniora (mówię tu o ilości ofert) ale dla mida, seniora nie ich brakuje.
Teraz taki #nodejs. Niby fajnie się pisze bo to przecież #javascript i można za pomocą jednego języka załatwić front-end i back-end. Ale jak stwierdził sam "twórca" tego framework-a on nie nadaję się i z kolei lepszy jest do tego #go (#golang) stworzony specjalnie do tego aby działał na serwerach ale prawdę mówiąc jest mało popularny w Polszy.
Można zauważyć tendencje wzrostową w języku #ruby ale go nie znam to się nie wypowiem.
Są jeszcze inne języki które nie wymieniłem bo po prostu ich nie znam ale chętnie poznam.
I teraz zastanawiacie się po co to piszę? A odpowiedz na te proste pytanie brzmi "No nie wiem" ale zapraszam do dyskusji albo obrażania za bzdury które napisałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#programowanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@noke: mnie zastanawia, które bardziej niszowe języki warto znać (np. dodatkowo), które nie są na tyle niszowe, żeby ich nikt nie używał, a na tyle, żeby ich znajomość była atutem
  • Odpowiedz
@rekoj: xD nie i nie chce mi się nawet tłumaczyć. ze znajomością samego języka jesteś bezużyteczny, w ogóle jak definiujesz znajomość języka? Składania to jedynie część.
@yourvictim: scala ftw ale nie dla debila programowanie funkcyjne
@noke: c# bo teraz jest boom na niego w polsce, ale siłą rzeczy przy c# mocno uzależniasz się od backendu.
  • Odpowiedz
@Inconsistent: Dziwne, że C# zyskuje na popularności, zawsze mi się wydawał że stoi on w cieniu Javy. A tak poza backendem, to chyba obecnie python rośnie w siłę?
  • Odpowiedz
@noke: bo stoi, to taki upośledzony młodszy brat xD ale to nie jest zła technologia i sporo jest projektów z ofertami pracy na poziomie juniorskim aktualnie, co jest przeciwieństwem rynku pracy w javie, gdzie na entry levelu tego jest może co najwyżej parę ofert z wysokimi wymaganiami.
  • Odpowiedz