Wpis z mikrobloga

Lubie byc barmanem.
Dla mnie bycie dobrym barmanem to jest sztuka.
To jest jedna z tych rodzajow prac w ktorej moze kazdy debil pracować, ale byc dobrym barmanem to jak wspominałem sztuka.

Moja specjalizacja sa koktaile, oczywiście wszystkie klasyczne, no i te co popularniejsze, poza koktailami specjalizuje sie w rumie, w koncu pracuje w The Rum Kitchen.
Ostatnio bylem na szkoleniu, a szkolenia dla barmanow sa niesamowita czescia tej pracy.
Uczyli mnie o dominikanskim rumie 1888.
Plus dostalem mala butelke rumu, pierwsza w mojej nowej kolekcji, ale na pewno nie ostatnia.
#rum #barman #a-----l #praca
Stonis - Lubie byc barmanem. 
Dla mnie bycie dobrym barmanem to jest sztuka.
To jest ...

źródło: comment_LjWPZx4aikikP7PWfpYmiu5NcaSuWTGm.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@suttle: z cola to tylko te kiepskie i popularne.
Ten z wyzszej polki to nigdy, ba nawet nie powinno sie lodu dodawac, a czasami nawet powinno sie delikatnie podgrzac
  • Odpowiedz
@Solonez:
Jako ze pracuje w kuchni rumowej, to tak naprawde mamy tylko koktaila na rumie.
Z tych lepszych to Bacardi 8, Element 8, Abuelo do rum sour, Monut Gay Black Barrel, jeszcze kilka innych bedzie.
Na ten moment moj ulubiony rum to Diplomatico Reserva Exlclusiva.
Ale no nie probowalem wielu rumow, bo dopiero zaczynam przygodę z rumami.
Plantation jest bardzo dobry, ale shot kosztuje tak
  • Odpowiedz
@bart-bednarek: southern comfort nie jest rumem, to likier owocowy z przyprawami i z burbonem.
@PiersiowkaPelnaZiol: p--o imbirowe i limonka - tj "dark and storm", na havanie całkiem niezłe, jak masz blender to możesz porobić frozen daiqurie z mrozonych truskawek, tylko ten rum jest za intensywny havana 3 lepiej by pasowała.
maitai jest też proste ale tu potrzebujesz kilku syropów i likieru pomarańczowego/
  • Odpowiedz
@PiersiowkaPelnaZiol:
Ze w sensie chcesz wymieszsc rum z czyms i to pic 50? Czy w ze 50 do jednego drinka?
Zgaduje ze chodzi Ci o opcje druga.
Mireczek wspomnial o dark & stormy, co nie jest glupia opcja.
Sok z limonki tak z 25, na to p--o imbirowe(? ginger beer) i na sama gore rum.
Ogolnie to pomysł dobry, ten koktail jest
  • Odpowiedz
@Solonez:
Te ktore lubi najbardziej xd.
Dobry barman na pewno bedzie znal wszystkie techniki tworzenia koktaili, sa tez rozne metody wstrzasywania na lodzie, dodalbym do tego troche flaringu i dwoch barmanow co potrafią kilka sztuczek i klienci sa w niebowzieci.
Moje 10 to beda raczej te ktore lubie a ze kocham rum to wiekszosc będzie na rumie.
Margarita i Agave Margarita
  • Odpowiedz
@bart-bednarek:
Morgan to jest masowka, mysle ze o to glownie chodzi, a ja z tych masowek, to polecam kroj wyzej od Morgana.
Kraken, ciemny spiced rum, cenowo podobnie do Morgana, a jakosciowo duzo lepiej.

Southern comfort to likier na w-----y, to blizej by bylo jakbys wstawila Malibu zamiast tego, bo Malibu to likier na rumie, ale no tu tez pozostaje wiele do zyczenia.
  • Odpowiedz
@Solonez:
Najgorzej, wiesz ja nigdy nie traktowalem tej pracy jako cos co bede robil do konca zycia, bo lubie byc barmanem, szczegolnie ze pracuje w miejscu gdzie p--o mamy tylko w butelkach, a tak to tylko koktaile serwujemy, jednak no za malo placa, nawet na wyzszych stanowiskach.
Za to marzy mi sie miec kiedys wlasny cocktail bar.

Moja partnerka jest juz supervisorem, a jednak zarabia mniej niz ja.
Ja wciąż zarabiam mniej niz
  • Odpowiedz