Wpis z mikrobloga

Jak naprawić konkretną dysproporcje w wyglądzie pleców? Jak w końcu ogarnęłam ćwiczenia itp to zorientowałam się, że lewa strona jest o wiele większa niż prawa (jestem leworęczna). Rozumiem, że mogą być różnice siłowe ale u mnie to wygląda jakby prawa wgl nie rosła. Wykonuję podciąganie, wiosło, martwy, czasami narciarz. Robić wiosło jednorącz? Czy jak?
#mikrokoksy #silownia
  • 20
  • Odpowiedz
@turtledove: Marcin Zielonka z Poznania (imienia nie jestem pewny, ale nazwisko na bank takie) ma ultra dobre opinie na znanylekarz i spore doświadczenie z siłownią. Byłem konsultować się u niego przed początkiem przygody z siłownią i szczerze polecam ;)
  • Odpowiedz
@turtledove: A jak ta dysproporcja wygląda? To na prawdę jest różna wielkość mięśni? Bo może to jakaś asymetria w budowie co jest chyba normalne. Ja też mam jeden najszerszy trochę bardziej odstający od drugiego, i mam też inne lekkie asymetrie ale nigdy się tym nie martwiłem.
  • Odpowiedz
@Winyl-: Polecam przeczytać: https://startingstrength.com/article/aches-and-pains
Każdy lekarz ci powie, żeby przy jakimkolwiek schorzeniu najlepiej się położyć i nic nie robić, a tym bardziej brać się za jakiś sport.

@turtledove: Nie ćwicz jednej strony więcej, to da więcej złego niż dobrego. Zależy jak wygląda ta dysproporcja, możliwe, że jest na tyle mała, że nie ma się czym przejmować, nikt z nas nie jest idealnie symetryczny. Jeśli jednak jest to bardzo widoczne to
  • Odpowiedz
@turtledove: wygląda mi na to, że masz skoliozę. Idź do fizjoterapeuty, bo jak źle będziesz robić ćwiczenia na plecy, to możesz sobie pogłębić dysproporcję. Zmiany ponoć można cofnąć - poczytaj o tym - ale gdzieś słyszałem,że paradoksalnie im mocniejsze mięśnie, tym trudniej je fizjoterapeucie "rozbić" by rozluźnić bok. Z drugiej strony, silniejsze mięśnie pleców pomagają trzymać kręgosłup w ryzach. Musisz więc udać się do specjalisty, który powie ci co i jak.
  • Odpowiedz