Aktywne Wpisy
miekki_am +27
Jedno mnie tylko zastanawia, nie tylko w kontekście BK. Jeśli ludzie marudzą, że ich nie stać na mieszkanie, że trzeba pół banki na 60 metrów, że będą spłacać 30 lat mieszkanie 40 m, itp. To dlaczego, do cholery, dalej mieszkają w mieście z takimi cenami? Sorry, ale na przykładzie mojego powiatowego miasta w Polsce A, z dobrymi zarobkami lokalnymi, można spokojnie kupić 63 metrowe, 3-pokojowe mieszkanie za 250-280 tys., używane, stówka na
depralin +63
Czy w tym kraju zarobienie 4000 netto to jest wyczyn godny rozczepienia atomu?
Jestem w trakcie poszukiwania pracy i to co #!$%@? się na rynku pracy to jedno wielkie xD.
Byłem na rozmowie w jednej z większej produkcji w regionie,praca 8h na 3 zmiany z sobotami i nadgodzinami,dzienna norma to przerzucenie 12 ton blachy. W ciągu tygodnia mam przerzucić 60 ton blachy,miesięcznie wychodzi 240ton a to wszystko za 3600 netto.
Ja #!$%@?,faktycznie
Jestem w trakcie poszukiwania pracy i to co #!$%@? się na rynku pracy to jedno wielkie xD.
Byłem na rozmowie w jednej z większej produkcji w regionie,praca 8h na 3 zmiany z sobotami i nadgodzinami,dzienna norma to przerzucenie 12 ton blachy. W ciągu tygodnia mam przerzucić 60 ton blachy,miesięcznie wychodzi 240ton a to wszystko za 3600 netto.
Ja #!$%@?,faktycznie
Co może być przyczyną "załamania się" chleba?
W sensie - rośnie, rośnie sobie w piekarniku elekancko i nagle zamiast ladnie rosnąc w górę dalek, sie ładnie zaokrąglać badz pozostac rowne, to skórka sie niejako zapada, a po przekrojeniu zdarza się, że między krawędzią, a miąższem tworzy się wolna przestrzen? Schemat (przekrój) na dole :p Zielone to puste miejsce.
To kwestia samego ciasta (za duzo/za malo czegoś) i wyrastania, czy moze coś już podczas pieczenia?
Zrobiło mi sie ostatnio cus takiego przy takim prostym chlebie drozdzowym, a generalnie pieklam jak zawsze i zastanawiam sie, co to sie stanęło... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#pieczzwykopem #chleb #bojowkapiekarska
@agaja: krach w piekarniku
Generalnie zawsze w pewnym momencie tak robie i nic sie nie dzialo od tego otwierania, bardziej obstawiam wiec cos z proporcjami czy cholera wie co wlasnie dlatego ;/
Ale generalnie wszystko robilam, jak zawsze.
-często żytni na drożdżach tak ma, ogólnie przyjmuje się, że żytnie ciasto trzeba zakwasić
-ciasto zbyt ciężkie i nie ma siły się podnieść
-słaby gluten i ciasto rwie się
-za mało wyrastania
-za dużo wyrastania
-otwarcie piekarnika przed ustabilizowaniem miękiszu
Ciężko tak o zgadnąć.
Woda dana po pierwszych 20 minutach pieczenia robi gumową skórkę.
Ok. 2h wyrastania, potem 30 minut jeszcze w blasze i ok. godziny w piekarniku 170-180*C.
Taki prosty i na szybko :/
@kam15: oko :) @tptak: dużo tych opcji :/
Zmieniłaś może mąkę?