Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #programowanie #python

czy taki sposób radzenia sobie z wyjątkami jak w tym fragmencie kodu jest poprawny? sprawdziłem kilka innych sposobów i ten obliczeniowo jest najszybszy, poza tym wydaje się najbardziej klarowny. Ale czy, hmm, zgodny z ogólnie przyjętą 'konwencją'?

nawiasem mówiąc - piszę sobie w ramach nauki bibliotekę pozwalającą na lepszą współpracę biblioteki pandas z bazą postgresql. jak skończę to chętnie się podzielę.
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@biwalencik: tak, wiem, tylko sam pandas nie został napisany po to żeby się komunikować z bazami, więc ma narzędzi do tego mało i sprawdzałem - nie pasują mi. a z zapisywania do bazy ma tylko
to_sql, które też jest mało elastyczne i robi dziwne rzeczy z tabelami - np nie potrafi ich zaktualizować
  • Odpowiedz
@biwalencik: tego nie kojarze, ale tutaj jak na szybko przejrzałem dokumentację to też nie widzę np. możliwości aktualizowania rekordów po kluczu głównym. Pozostanę raczej przy napisaniu swojej skromnej biblioteki, dodatkowo pewnie sporo się przy tym nauczę :) Ale dzięk iza wszystkie rady, zarówno Tobie jak i @Kiro:
  • Odpowiedz