Jeśli mam mąki typ 00 w dwóch wariantach, jedna o współczynniku W150-190 a druga W 250-300 (albo coś kolo tego, dokładnie nie pamiętam...) to, która lepsza na pizze i o co chodzi z tym współczynnikiem W?
bonusowo w temacie mąk: ktoś kiedyś coś robił z mąki z płaskurki albo z samopszy? dobre to? do czegoś się to nadaje? (przy cenie ok 15PLN/kg)
@malyaleBYK "W" to Bread making index, ale nie pamiętam do czego się tego używa, musisz pogooglować. To jest siła mąki, im wyższy tym więcej mąka "wypija" z tego co na szybko przeczytałem :)
Jeśli mam mąki typ 00 w dwóch wariantach, jedna o współczynniku W150-190 a druga W 250-300 (albo coś kolo tego, dokładnie nie pamiętam...) to, która lepsza na pizze i o co chodzi z tym współczynnikiem W?
bonusowo w temacie mąk: ktoś kiedyś coś robił z mąki z płaskurki albo z samopszy? dobre to? do czegoś się to nadaje? (przy cenie ok 15PLN/kg)
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem
I jak liznąłem temat, to były (samopsza i płaskurka) pierwsze udomowione gatunki pszenicy