Wpis z mikrobloga

W jaki sposób lub może co mogę robić, żeby rozwinąć zainteresowanie w kierunku #automatyka #mechatronika #elektronika? Ogólnie posiadam podstawową wiedzę w tych dziedzinach, jednak nie wiem co praktycznego, bez dużego wkładu finansowego mogłabym robić w domu, żeby się w tych kierunkach jakoś rozwinąć.
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Amestris: Ale po co chcesz? Jeżeli nie dla zabawy to odradzam zabawki typu arduino czy raspberry, bo to się w ogóle nie przydaje.

Jeżeli chcesz się nauczyć czegoś z czego chcesz dostawać kasę to języki programowania sterowników, ogarnąć środowiska programistyczne i już masz pracę.
Włączniki, lampeczki itd to też tylko zabawa. Nie wiem czy jest sens w ogóle to kupować. W pracy się wszystkiego nauczysz.

Warto też nauczyć się programowania
  • Odpowiedz
@Amestris: Zależy w jakim kierunku chcesz iść.
Stricte elektronika - pobierasz jakiegoś Eagle albo KiCad i zaczynasz tworzyć schematy i projektować płytki. Na początek dobrze jest ogarnąć jakieś komparatory, wzmacniacze operacyjne - np. odbiornik podczerwieni ect, potem może coś z mikrokontrolerem - na start dobra jest ATmega, potem można przejść na ciekawsze procki.
Automatyka - sterowniki PLC, od biedy to kupisz jakiegoś siemensa S7-1000/S7-1200, pobierzesz soft do niego (TIA) i
  • Odpowiedz
  • 1
@Rade86B Poszła subskrypcja ;)
@Das_Meme Nie mam za bardzo takiej możliwości. Miałam miesiąc praktyk w zakładzie, korzystałam ile mogłam, ale to wciąż mało. Muszę z tym poczekać chyba do końca szkoły ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@4833478 Dziękuję Ci bardzo. Nie wiesiakam w sumie pod jakimi hasłami szukać takich stron. A to takie proste :P
Staram się. Nudno tak niczym się w życiu nie interesować. A mam bardzo fajny
  • Odpowiedz
@Amestris: Możesz szukać też po forach internetowych. W Polsce nie jest z tym różowo ale na elektrodzie można chyba jeszcze znaleźć fajne projekty w dziale DIY. Za granicą za to jest pełno for, tylko trzeba spędzić chwilę żeby trafić gdzie trzeba. Z takich co ja znam to na przykład forum pasjonatów wysokiego napięcia
http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum.php
albo forum laserowe
https://www.photonlexicon.com/forums/
Z robotyki i mechatroniki pewnie jest jeszcze więcej takich for tylko trzeba pogrzebać chwilę żeby na
  • Odpowiedz
@Amestris: A jak chodzi o programowanie to na prawdę polecam obczaić arduino, oraz ewentualnie Raspberry Pi i programowanie w Pythonie. Świetna sprawa i dużo bardziej "otwarte" środowisko w przeciwieństwie do bardzo specjalistycznego kierunku jakim jest PLC.
  • Odpowiedz
@Dzonzi: Jak to nic nie da? Będzie mieć na czym się bawić i nauczy się programować mikrokontrolery oraz może zbudować jakieś proste roboty czy inne układy. To nie PLC i nie ma może bezpośredniego zastosowania zawodowego, ale można w ten sposób rozwijać pasję do robotyki i mechatroniki. O ile dobrze rozumiem to nie chodzi wyłącznie o przygotowanie się do pracy w zawodzie ale też o robienie ciekawych rzeczy hobbystycznie i
  • Odpowiedz
  • 0
@Dzonzi
@4833478 Tak. Chodzi mi o hobby. Chcę wypełnić tym swój wolny czas.

@4833478 wiele osób to polecało, patrzyłam w internecie, całkiem interesująco się zapowiada, więc chyba spróbuję. Słyszałam, że Python to jeden z łatwiejszych języków.
Będę pamiętam czym się specjalizujesz i w razie czego będę pytać ;)
Ja sama mam w domu masę schematów, ale to wszystko było, dlatego szukam czegoś nowego. Jestem ci ogromnie wdzięczna za pomoc.
  • Odpowiedz
Słyszałam, że Python to jeden z łatwiejszych języków.

@Amestris: Tak, ale najlepsze jest to że jest bardzo uniwersalny. W zasadzie wszystko można w nim zrobić, od obsługi instrumentów pomiarowych podłączonych do komputera, przez skomplikowane symulacje, obróbkę danych, image processing, kończąc na tworzeniu ładnych wykresów do raportów itp (moduł matplotlib). Trochę upierdliwe jest zainstalowanie Pythona ale jak już go masz to jest dużo zabawy i support w internecie jest też świetny,
  • Odpowiedz
  • 0
@4833478 dużo czasu zajmuje nauka tego języka?
I czemu upierdliwe zainstalowanie?
Tak, wiem. Zawsze jak mam jakiś problem to yt :P
Czyli krótko mówiąc warto sie nauczyć tego języka ze wzgkedh na jego szerokie zastosowanie
  • Odpowiedz
@Amestris: Czy dużo czasu zajmuje to pojęcie względne. Zależy jaki poziom uważasz za już "umienie" go. Generalnie składnia jest prosta i intuicyjna, jeśli znasz jakiś inny język jak C albo umiesz pisać w Matlabie to Python nie będzie żadnym problemem. Inna sprawa to inne umiejętności programistyczne, jak optymalne pisanie algorytmów itp - sprawy niezależne od tego w jakim języku piszesz. Zainstalowanie jest upierdliwe w takim sensie, że nie wystarczy ściągnąć
  • Odpowiedz
  • 0
@4833478 Niestety nie miałam do tej pory do czynienia z programowaniem. Czyli jednak będę musiała poświęcić temu sporo czasu. Hm, chyba będę musiała poprosić w takim razie kogoś o pomoc przy instalowaniu.
Czyli coś dla mnie ;)
A myślę że z tutorialami na yt szybko ogarnę :P
Umiesz programować w tym języku?
  • Odpowiedz
@Amestris: Szybko ogarniesz. Instalacja to też nie powinien być problem jak nie zrezygnujesz po 5 minutach :P Umiem programować na tyle, że potrafię napisać program który robi to co chcę, ale nie uważam się za dobrego programistę, jak przychodzi do poważnych spraw jak optymalizacja szybkości działania kodu, bardzo duże programy gdzie trzeba sensownie kod zorganizować żeby się nie pogubić itp, albo niskopoziomowe programowanie sprzętu (np. pisanie sterowników), to jestem raczej
  • Odpowiedz
  • 0
@4833478 Nie mam zamiaru rezygnować po 5min, jednak faktem jest, że przez naukę brak mi wolnego czasu, więc długo mi to zajmie
Czyli jak będę zaczynać to się do ciebie zgłoszę po wskazówki, jeśli pozwolisz ;)
Ważne, że umiesz cokolwiek. Na razie skupię się na Pythonie chyba
  • Odpowiedz