Aktywne Wpisy
Habebok +32
Hejka Mircy i Mirabelcy!
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
mickpl +329
Przejżałem tik-toki, płacze, twittera i chciałbym zapytać o której dokładnie wjeżdżają do nas ci Rosjanie, bo chciałbym się jeszcze spakować.
#usa
#usa
Jeżeli chcesz się nauczyć czegoś z czego chcesz dostawać kasę to języki programowania sterowników, ogarnąć środowiska programistyczne i już masz pracę.
Włączniki, lampeczki itd to też tylko zabawa. Nie wiem czy jest sens w ogóle to kupować. W pracy się wszystkiego nauczysz.
Warto też nauczyć się programowania
Stricte elektronika - pobierasz jakiegoś Eagle albo KiCad i zaczynasz tworzyć schematy i projektować płytki. Na początek dobrze jest ogarnąć jakieś komparatory, wzmacniacze operacyjne - np. odbiornik podczerwieni ect, potem może coś z mikrokontrolerem - na start dobra jest ATmega, potem można przejść na ciekawsze procki.
Automatyka - sterowniki PLC, od biedy to kupisz jakiegoś siemensa S7-1000/S7-1200, pobierzesz soft do niego (TIA) i
@Das_Meme Nie mam za bardzo takiej możliwości. Miałam miesiąc praktyk w zakładzie, korzystałam ile mogłam, ale to wciąż mało. Muszę z tym poczekać chyba do końca szkoły ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@4833478 Dziękuję Ci bardzo. Nie wiesiakam w sumie pod jakimi hasłami szukać takich stron. A to takie proste :P
Staram się. Nudno tak niczym się w życiu nie interesować. A mam bardzo fajny
Zupełnie niepootrzebne do nauki. Co na tym zrobisz? Wgrasz program do mrugania żarówką i tyle
Ale masz rację. W sumie nic konkretnego z tym nie zrobię
https://www.youtube.com/watch?v=5CF0Q81nGzY&t=2937s
http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum.php
albo forum laserowe
https://www.photonlexicon.com/forums/
Z robotyki i mechatroniki pewnie jest jeszcze więcej takich for tylko trzeba pogrzebać chwilę żeby na
@4833478 Tak. Chodzi mi o hobby. Chcę wypełnić tym swój wolny czas.
@4833478 wiele osób to polecało, patrzyłam w internecie, całkiem interesująco się zapowiada, więc chyba spróbuję. Słyszałam, że Python to jeden z łatwiejszych języków.
Będę pamiętam czym się specjalizujesz i w razie czego będę pytać ;)
Ja sama mam w domu masę schematów, ale to wszystko było, dlatego szukam czegoś nowego. Jestem ci ogromnie wdzięczna za pomoc.
@Amestris: Tak, ale najlepsze jest to że jest bardzo uniwersalny. W zasadzie wszystko można w nim zrobić, od obsługi instrumentów pomiarowych podłączonych do komputera, przez skomplikowane symulacje, obróbkę danych, image processing, kończąc na tworzeniu ładnych wykresów do raportów itp (moduł matplotlib). Trochę upierdliwe jest zainstalowanie Pythona ale jak już go masz to jest dużo zabawy i support w internecie jest też świetny,
I czemu upierdliwe zainstalowanie?
Tak, wiem. Zawsze jak mam jakiś problem to yt :P
Czyli krótko mówiąc warto sie nauczyć tego języka ze wzgkedh na jego szerokie zastosowanie
Czyli coś dla mnie ;)
A myślę że z tutorialami na yt szybko ogarnę :P
Umiesz programować w tym języku?
Czyli jak będę zaczynać to się do ciebie zgłoszę po wskazówki, jeśli pozwolisz ;)
Ważne, że umiesz cokolwiek. Na razie skupię się na Pythonie chyba
@Amestris: Wal śmiało :)