Wpis z mikrobloga

Witam mirkowiczów o tej wczesno-późnej porze.
Otóż mam problem i chciałbym was prosić o pomoc, czy też o poradę.
Obecnie jestem użytkownikiem internetu radiowego w firmie Koba. Oferta z jakiej korzystam, to 3-6Mb/s za 50 zł/mies. Nie będę owijał w bawełnę - nie jestem zadowolony z tego internetu... ba... #!$%@? mnie strzela jak korzystam z tego gówna, ciągłe zwiechy, lagi, powolne buferowanie filmów... jednak z racji że mieszkam w domu jednorodzinnym, możliwość założenia internetu kablowego czy też światłowodu odpada, bo po prostu żaden prawilny dystrybutor nie ma takiej usługi w moim miejscu zamieszkania (przynajmniej takiego nie znam).
Uprzedzę jeszcze, że wydaje mi się, że problemów technicznych nie stwarza żadne urządzenie domowe.
I teraz to pytanie: czy warto zmieniać to na LTE?
Czytałem wiele rozbieżnych opinii na temat LTE i po prostu mam mętlik.
Do czego miałby służyć taki internet? Mój różowy pracuje w domu, namiętnie wysyła projekty klientom. Ja - lubię pograć i oglądać youtube i twitcha. Oboje lubimy oglądać filmy i seriale.
Ewentualnie jest jeszcze jedna opcja - neostrada, ale nie mam pojęcia jak to śmiga w obecnych czasach. Mam tylko zarys sprzed kilkunastu lat, kiedy to internetu więcej nie było niż był.
Z góry dziękuję za pomoc.
#bialystok #internet #lte #neostrada #komputery #informatyka
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AdeQ1992 LTE jedyne prawilne z niskimi opóźnieniami. Grałem kiedyś w CS go na LTE playa, gdy miałem awarię routera od internetu kablowego i grało się bardzo fajnie, na nawet rzekłbym że różnicy nie było. Co do Neostrady to zależy gdzie i ile osób jest podłączonych do jednej skrzynki. W domu rodzinnym na wsi działa beznadziejnie i już dawno na LTE wymieniłem. Warto zadbać o jakiś dobry router / modem LTE i
  • Odpowiedz
@AdeQ1992: Ja mam LTE od Orange, w okolicach 50-60 Mb/s i sobie chwalę, podstawa to sprawdzenie jak blisko jesteś nadajnika.
Dodam, że mieszkam w miasteczku o liczbie mieszkańców 4 tysiące... Neostradę miałem na poziomie 40 Mb/s, faktycznie było 32 Mb/s i praktycznie nie widzę różnicy, jedynie przy bardzo, bardzo złej pogodzie czy bardzo mocnej burzy mogą być chwilowe braki Internetu.
  • Odpowiedz
@tacky: kiedyś miałem, ale się umowę zerwało i teraz telefonu nie ma. Kabel podobno stary gdzies tam jest, ale z tego co zrozumialem, to przez ten kabel wlasnie puscili by neostrade, do 10Mb.
  • Odpowiedz
@AdeQ1992 @TomdeX LTE ogólnie dobrze działa, jak masz dobrze ustawioną, porządną antenę i jesteś usytuowany w dobrym miejscu. Najlepiej sprawdzić czujnikiem czy coś jest na około. Obawiam się, że gaming i tak nie będzie taki super jak po kablu - prędkość pobierania czy wysyłania będzie całkiem spoko, ale tak czy inaczej będą lagi.

Wrony kraczą, że na większym zadupiu, jak np. Sobolewo, LTE z Play daje radę z dobrą anteną
  • Odpowiedz
@diwmaron: Mam 1,5 km do nadajnika i nie mam żadnej zewnętrznej anteny, także tego... Najważniejsze jest obciążenie nadajnika, przez to, że mieszkam w małej miejscowości nie ma dużego obciążenia, do tego mało kto ma w Orange, zdecydowanie większość ludzi leci na nadajnikach Plusa.
  • Odpowiedz
@MrPickles: dzięki, jutro na pewno obdzwonię. Multimedia pokazuje mi na stronie że jestem w zasięgu internetu stacjonarnego, więc może coś z tego będzie.
@tacky: dzwoniłem do wielu, możesz mi wierzyć, upc, netia, orange, nawet kilkoro dostawców z osiedli obok, żaden dostawca z wyjątkiem orange nie jest w stanie mi nic zaoferować prócz radiówki. Jedynie w orange jest możliwość tej neostrady. Dlatego też, prócz LTE, pytałem w poście na
  • Odpowiedz
@MrPickles: Mam netię od wielu lat. Orange służy mi tylko do straszenia netii przy przedłużeniu umowy, ale jak bym nie miał wyboru to orange po kablu i tak byłby lepszy niż LTE.

@AdeQ1992: Jak kolega @ad01: wspomniał po kablu zawsze będzie stabilniejszy niż komórkowy lub radiowy.
  • Odpowiedz