Aktywne Wpisy
koronawirus +1377
Powiedzcie mi, co się stało, że Wykop stał się aż tak bardzo odklejoną i toksyczną społecznościa, która nienawidzi dosłownie każdego? Kiedyś był żarty, że wstyd przeglądać w miejscu publicznym wykop, bo b--ń boże ktoś zauważy. Teraz to nie są żarty, bo tak jest naprawdę. Zaglądam na ten portal od ponad 13 lat i teraz naprawdę zrobił się z tego ściek. Zalało moje miasto, w p---u szkód, ludzie się jednoczyli i ustawiali wory,
ish_waw +337
Nissan Micra rok pr:2003, k12, przejechane 130 tys. Km.
Od jakiegoś czasu w trakcie jazdy samochód jej gaśnie, na początku historii zdarzało się to przy 120 km/h, po wymianie czujnika położenia wałka rozrządu przy ruszaniu/ ewentualnie wolnym toczeniu się na parkingu. Po każdej akcji zgaszenia samochodu wywala błąd CHECK , w komputerze błąd ten jest definiowany jako problem z rozrządem w rzędzie 1 pierwszym.
Nic pod maską nie stuka, ale w momencie odpalenia silnik nierówno pracuje obrotu skaczą do momentu rozgrzania, gdzie ma normalne obroty. Zaufany mechanik nie wie co się dzieje, elektryka związana z błędem na rozrządzie – sprawdzona (wszystko ok). Po wyłączeniu się samochodu zapala się immobilizer pomimo kluczyka w stacyjce.
Mechanicy, elektrycy, doświadczeni podobnym zjawiskiem, proszę o porady.
#motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa #nissan #cytrynigumiak #pytaniedoeksperta
Komentarz usunięty przez autora
jeśli czujnik położenia wału wymieniony trzeba szukać połańcuchu (ja tak robię):
zasilanie - pompa paliwa - czujniki - zasilanie ponownie czy są spadki w odbiorze (ładowanie, alternator)
podpinali pod komputer? jakieś błędy wyskoczyły? czasem tak drobna pierdoła zaburza wszystko, nie wiem czy ten silnik ma, ale czujnik przepływu powietrza też może nabroić przy starcie
@JohnMaxwell: klemy potrzebne są głównie przy starcie,
Pompa paliwowa i przepustnica - sprawdzona. Ten model Micry ma rozrząd ze zmiennymi fazami nie da się ustawić kąta położenia wałka. Kable od czujnika wałka rozrządu nie są przetarte. Błąd, który wyskakuje na komputerze to błąd czujnika położenia wałka rozrządu (który został wymieniony . Zainteresował mnie ten czujnik przepływu powietrza czy faktycznie może zaburzać pracę silnika, który bezpośrednio po odpaleniu
następnie wysiadła zamknęła samochód, otworzyła, odpaliła ponownie i nie zgasł ani razu potem.
Może to coś z drzwiami? #suchar