Wpis z mikrobloga

@Kaczus2B: ale "najświeższa" już nie
@MMurzinio: w sensie uczyć się z polskich źródeł bo są słabe merytorycznie, czy uczenie się z polskich źródeł bez uczenia się "jak to powiedzieć po angielsku" ze względu na to, że w programowaniu angielski jest wszędzie?
  • Odpowiedz
@Meownacci: i to jak. tak samo gdy swoje symfonie zakupiłem swego czasu spojrzałem na okładkę i to było takie trochę jak stosowanie comic sans XD ale otrząsnąłem się, i myślę "nie ocenia się przecież książki po okładce". z tym, że korzystałem z tego podręcznika trochę i mega się zniechęciłem.
a potem odkryłem anglojęzyczne tutoriale i od tamtej pory nie sięgam po symfonię
  • Odpowiedz
@slvk c++14 pewnie jest najpopularniejszy, a niedługo firmy będą przechodzić na następny standard.

Może i symfonia jest całkiem fajnie napisana, nie wiem bo nie czytałem tej nowej.

Myślę jednak ze uczenie się dzisiaj c++11 jest niepotrzebne. C++11 wprowadził sporo nowego do języka, ale jednocześnie wiele konstrukcji zostało uproszczonych w późniejszych wersjach, np variadic template, constexpr, lamdy. Niektore obejścia wymagane przez ograniczenia c++11 będą już złą praktyką w c++14 i później
  • Odpowiedz
@KostekZgubina: Az tak zle nie powinno byc, 11 to byla duza zmiana, dlatego do niej sie odwoluja autorzy (nawet jesli pisza juz o zmianach 14), w symfonii z tego co czytalem jakis czas temu mialy byc odniesienia tez do standardu 14, ale jako baza mial byc wlasnie przelomowy standard 11, czy tak rzeczywiscie jest, nie wiem, nie mialem okazji jeszcze przejrzec tej ksiazki, wiec ani nie zaprzecze, ani nie potwierdze,
  • Odpowiedz