Wpis z mikrobloga

"Ja to rozwiązanie jednak podtrzymuję. Tak po prostu musi być dla porządku i pewnego komfortu także sędziów, którzy będą wybierani do KRS, jak również dla samej procedury wyboru sędziego przez KRS i powołaniu go później na urząd sędziowski" - zaznaczył Duda, ale zapowiedział wprowadzenie "mechanizmu zabezpieczającego".

"W przypadku gdy w terminie dwóch miesięcy Sejm nie wybierze kandydatów większością 3/5 głosów, to wówczas wyboru, spośród kandydatów zgłoszonych Sejmowi, dokona prezydent" - wyjaśnił Andrzej Duda.

Czyli powiedzmy wprost - to prezydent a nie prokurator i minister będzie wybierał KRS. Czy to dobrze? Zazwyczaj i tak jest z tej samej partii, która rządzi. Czyli zostanie tak jak miało być...
Ah, i ta Konstytucja. Niezły pat - chciał referendum w święto niepodległości, pod płaszczykiem potrzeby reformy przegłosuje SWOJĄ konstytucję (oczywiście konsultowaną ;)) - SPRYTNE!
Ogółem reforma sądów wygląda dość obywatelsko, ale nie daje rozwiązania przewlekłości sądów (chcemy szybkich nie wolnych sądów ;)).
#duda #sadownictwo #neuropa #4konserwy #polityka
  • 9
@Lipathor: Ale to przeciez bez sensu. Prezydent ma silniejszy mandat bo sposob wyboru zmusza jednego z kandydatow do zdobycia powyzej 50%. On dalej jest najczesciej czlonkiem partii i przede wszystkim - politykiem. Politycy niech wybieraja polityczna czesc KRS. Czesc sedziowska powinna byc wybieraja przez sedziow.
@Haqim: no lepiej jak sędziowie niż Sejm, ale 3/5 Sejmu to lepiej niż połowa i Prezydent to lepiej niż połowa Sejmu.
@Lord6Infamous: ogólnie to lepiej byłoby jak pisze Haqim, żeby to sędziowie wybierali sędziowską część KRS.
@Lipathor: To prawda, ale to troche na zasadzie ze lepiej zeby zlodziej ukradl mi 10 zl niz 20 zl. Ale co do zasady, nie chce zeby kradl cokolwiek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Lord6Infamous: Prezydent nie moze sam sobie mianowac sedziow, robi to tylko i wylacznie na wniosek sedziow.