Wpis z mikrobloga

@Dizel_AHTUNG:

Borowiki ceglastopore to smaczne grzyby jadalne. Można je suszyć, marynować, smażyć, gotować, dusić - używać wszędzie tam gdzie prawdziwki czy podgrzybki. Ich miąższ jest bardziej zwarty niż tych wymienionych. Nie powinno się ceglasi spożywać na surowo a nawet niedogotowane mogą u niektórych osób powodować rozstrój żołądka - ze zwykłymi podgrzybkami jest tak samo. Przebarwienia na niebieski czy atramentowy kolor nikną podczas obróbki cieplnej.


https://smacznapyza.blogspot.com/2014/05/grzyby-gatunkami-borowik-ceglastopory.html
próbowanie grzybów na surowo chyba nigdy
@PawelW124: ale w sumie to prawda jest jak sie nie mylę (a raczej na pewno sie nie myle) to prawie wszystkie grzyby rurkowe są jadalne ew. mogą zepsuć potrawę albo powodować problemy żołądkowe