Wpis z mikrobloga

Mirki spod tagu #prawo jest #afera

kupiłem w sklepie internetowym towar w cenie +/- 150 zł - zakup za pobraniem, prośba o fakturę
Faktury nie otrzymałem
Dzisiaj, tj. kilka dni po odbiorze paczki otrzymuje maila z działu faktur tego sklepu,a w załączniku faktura proforma do opłacenia.

Odpisuję:

Halo, halo ? O co kaman - paczka odebrana, towar opłacony

Sklep:

Halo, halo, sprzedaliśmy za tanio, to nie jest zgodne z polskim prawem, odbieramy towar, albo Pan dopłacasz 1000 zł.

No i pytanie, co w takim przypadku ?

aaa, faktury mi nie chcą wystawić, bo nie mogą i marża ujemna i w ogóle to sorry, ale taki mamy klimat.

#januszebiznesu

AFERY CIĄG DALSZY:

Skep nie ustępuje, wystawił fakturę do opłacenia na 1032 zł.....
Albo oddaje towar, albo opłacam

albo, nie wiem co ?

Mirki, żadnych konkretów wcześniej nie otrzymałem.

Kto tu jest na prawie ?
  • 37
@kabierki: ogolnie to mogą Ci naskoczyc. Masz jakiegoś maila albo wydruk z tą kwotą 150zl? Jeżeli masz to możesz ich męczyć żeby wystawili na 150zl ale nie sądzę, żeby się udało. Jeżeli faktycznie towar warty jest 1k+ to raczej nie wystawią Ci tak niskiej faktury bo mógłbyś ich zgłosić za zanizanie cen na rynku. Fakturę proforma wystawia się przed wyslaniem towaru, więc możesz zignorować, jeżeli towar masz już w rękach. Myślę,
Ta faktura którą otrzymałem teraz nie jest już PRO-FORMĄ tylko normalną fakturą na której napisano że zapłaciłem 134,98 zł i mam termin do 29.09.2017 na dopłatę 1032,64 zł jak dla mnie to jest zwykła próba wyłudzenia.... dziwne o tyle że to jest bardzo duży e-sklep, nie wyglądają na januszy
@kabierki: jeżeli nie masz potwierdzenia od nich, że zapłaciłes te 134..zł to nie ugrasz faktury. Zresztą w tym kraju jest tak, że jak nie chcą to nie wystawią i nie będą mieli z tego żadnych konsekwencji. Kolega wyżej pisał, że ich zaatakuje skarbówka. W idealnym panstwie by tak było ale faktura to tylko dowód zakupu a dopóki się podatki zgadzają to ich to nie obchodzi czy to potargany paragon czy zaginiona
@kabierki: dokladnie wygląda jak wyłudzenie. Nic im nie płać. Oni się teraz bronią rekami i nogami, żeby ludzie pooddawali różnice cen, bo jeżeli było dużo wiecej takich jak Ty, to pracownik nie będzie w stanie spłacić błędu i to prezes dostanie po kieszeni
@kabierki: skoro towar kosztuje ponad kafla, a ty za niego zapłaciłeś 130 zł to świadomie wykorzystałeś ich błąd i go wyzyskałeś. 286 KK się kłania. Nie mówię, że na 100% dostaniesz zarzuty czy coś, ale takie ryzyko istnieje, a jak się #!$%@?ą to mogą podjąć takie kroki.

@Skalus: nie wiem z czego się śmiejesz skoro były przypadki, że np. ludzie kupowali ciągnik na allegro za 5% wartości bo koleś się
@kabierki: dobra, podsumowując miej wywalone na ich żądania ale nie spodziewaj się tej faktury. Teoretycznie już wyszedles na plus to te 20% już możesz odpuścić :)
Jeżeli nie masz potwierdzenia od nich, że miałeś zapłacić 130...zl to mogą cos kombinować. Chociaż to dziwne moim zdaniem. Ja zawsze dostawalem potwierdzenie zamowienia na maila, nawet jak zamawialem kebaba z frytkami. Jeżeli chcesz mieć święty spokój to dodaj ich na blacklist i elo ;)
@Adams_GA: Jak mogłem zrobić to świadomie ? Kupiłem najtańszy przedmiot z ceneo, zamówiłem za pobraniem tak aby mieli możliwość anulacji zamówienia, wszystko było OK, a po paru dni piszą maile z pretensjami jak w jakimś przekręcie nigeryjskim.
@kabierki: bo powinieneś mieć tyle oleju w głowie, że skoro towar wszędzie kosztuje cenę X, a nagle w jednym sklepie 10% X to coś jest nie tak. Moim zdaniem ich roszczenia są słuszne i w sądzie to ugrają.