Wpis z mikrobloga

1998:
- Nie poznawaj ludzi przez Internet.
- Nie wsiadaj do samochodów nieznajomych.

2017:
- Wezwij kogoś nieznajomego z Internetu, żeby wsiąść do jego samochodu.

#uber #taxistory #takieczasy #feels
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nvmm:
W 2008 roku był w telewizji taki program "Kapitalny pomysł" gdzie różni ludzie prezentowali przed komisją (Niemczycki, prezeska Solarisa i Czerkawski) swoje pomysły na biznes.
W jednym odcinku wystąpił typ, który przedstawił pomysł na miejskie przewozy osób, coś a'la taksówki, tylko tańsze i prowadzone przez prywatne osoby bez uprawnień. Wypisz wymaluj dzisiejszy Uber.
Komisja słuchała tego z kwaśnymi minami. W momencie jak koleś powiedział że auta te będą pozbawione
  • Odpowiedz
@kinlej: Myślę, że podobnie nasze dzieci / wnuki będą nie dowierzać, że istniało kiedyś coś takiego jak własność prywatna. Albo że można było jeździć na rowerze bez kasku.
  • Odpowiedz
@nvmm: Po pierwsze - internet zrobił się "jawny", ludzie piszą tam z imienia i nazwiska - a jak coś jest jawne to jest bezpieczne. W pewnym momencie Google i reszta zorientowali się, że przecież ukrywanie się jest totalnie głupie. Po drugie, w 1998 nie miałeś szans wezwać pomocy - teraz każdy ma telefon z kamerą, więc jest śledzony cały czas i może wezwać pomoc w każdej chwili. To, że typ
  • Odpowiedz
@ArchitectTravel: bo głupie są. Jak mojej zwróciłem uwagę na podobne rzeczy to k---a po jakimś czasie zerwała ze mną, za próbę 'kontroli' jej życia. To niech robi co chce. Przynajmniej nie będę czuł się winny, jak coś się jej stanie. Ostatnio przejęli 16t pigułek gwałtu. Ciekawe ile nie przejęli.
  • Odpowiedz
@ArchitectTravel: czyli to nie fakt, a Twoja opinia?
Znaczy chodzi mi po prostu o to, że z tego, co kojarzę to nie tylko "widoczni" beznadziejni gwalca, tym niby przystojnym "wygrywom" itd tez się zdarza.

Dlatego zaciekawiło mnie, że jest to niby fakt i zastanawialam się, czy może czytałeś jakieś badania itd.
  • Odpowiedz