Wpis z mikrobloga

Wstałem do pracy z samego rana czując się jak gunwo. Odpaliłem lapka, włączyłem maila i wysłałem wiadomość że dziś biorę urlop i mnie nie będzie. Teraz mogę spokojnie zalegać w łóżku ( ͡ ͜ʖ ͡). Najlepsza decyzja ever na dziś. Pijcie ze mno kumpot ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#praca #pracbaza #lenistwo
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PickolasCage: Też bym tak chciał, właśnie dzisiaj. U mnie niestety jest centralne planowanie i jak ostatnio poprosiłem o 2 dni wolnego w przyszłym tygodniu to jęczeli, że mają już cały sprint zaplanowany O_o

• Odpowiedz
@PickolasCage: Raczej banda mało doświadczonych managerów która cannot into agile ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale tak to jest jak robisz szefem zespołu gościa który ma mniej niż rok doświadczenia i szefem całego projektu gościa co ma 2 :D
  • Odpowiedz
Odpaliłem lapka, włączyłem maila i wysłałem wiadomość że dziś biorę urlop i mnie nie będzie

@PickolasCage: Ale wiesz, że dopóki nie masz zgody pracodawcy to nawet urlopu na żądanie nie możesz rozpocząć? Nie wiem, jak to u was wygląda, ale samowolne rozpoczęcie urlopu wypoczynkowego (w tym na żądanie) bez formalnej zgody pracodawcy/przełożonego może się skończyć nawet dyscyplinarką. Samo złożenie wniosku o urlop (w tym na żądanie) nie jest tożsame z
  • Odpowiedz
@elosiema: przykład pierwszy z brzegu. Stanowisko jasne w praktyce już od lat.

Samo złożenie wniosku przez pracownika nie uprawnia go do rozpoczęcia urlopu. Wielokrotnie na ten temat wypowiadał się SN, podkreślając, iż udanie się przez pracownika na urlop bez wyczekiwania na pozytywną decyzję pracodawcy, stanowi przykład nieusprawiedliwionej nieobecności i może zostać uznane za ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych, co uzasadnia nawet zwolnienie dyscyplinarne w trybie art. 52 par. 1 pkt
  • Odpowiedz
@Niuniejszyn: spokojnie można zgłaszać taki wniosek poprzez sms, byleby mieć formalne potwierdzenie i zgodę. To zresztą kwestia ustaleń w każdym zakładzie pracy, niemniej jeśli nic nie ustalono, lepiej potwierdzenie zawsze mieć.
  • Odpowiedz