Wpis z mikrobloga

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak powstawał atlas grzybów jadalnych. Jest to niesamowicie ciekawy temat dla mnie. Ktoś kiedyś musiał spróbować każdego grzyba, żeby wiedzieć czy jest jadalny czy nie. W dzisiejszych czasach pewnie idzie to zrobić w laboratoriach. Jednak kiedyś ludzie też zbierali grzyby i ktoś musiał być tym pierwszym który się otruł. Tak jak u szczurów wypuszczają najsłabszego, żeby skosztował, czekają pewien czas i jak nie zdechnie to znaczy można jeść. Ktoś ma jakieś źródła, jak to było z grzybami w przypadku człowieka?
#grzyby #ciekawostkihistoryczne
  • 12
  • Odpowiedz
@Acesello: Wydaje mi się, że wiedza, które grzyby są jadalne, a które nie była przekazywana z pokolenia na pokolenie od setek czy nawet tysięcy lat i w końcu ktoś to wszystko zapisał jak wymyślono druk.
Co do tego, które grzyby są jadalne, a które nie to zapewne dawniej ludzie obserwowali, które grzyby jedzą zwierzęta, a które nie i na tej podstawie wysuwali wnioski. Reszta pewnie wynikała z czystej ciekawości - ktoś
  • Odpowiedz
@pawmie: Mówisz z taką pewnością, że biorę to za pewnik. To tak jak z niewolnikami z Afryki, albo łapali w siatkę takich co nie potrafili przed nią #!$%@?ć, albo wódz sprzedawał ich za paczkę fajek bo i tak nie miał by z nich pożytku ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@Acesello: wiekszosc grzybow trujacych cie nie zabije po zjedzeniu jednego a starozytni mieli taka lipe ze #!$%@? co sie dalo jak rozkminili ze po czyms sie przekrecaja to przekazywali to mlodym.
  • Odpowiedz
@turtelian: Nie no serio, bądźmy poważni. Skąd kolego drogi masz takie informacje? Spoko to nawet logiczne. Tylko na czym opierasz tą swoją wiedzę, z przekazów od dziadka? Z jakichś pism lub książek naukowych? Stron internetowych zajmujących się historią? Czy po prostu konfabulujesz? Nie mam nic do Ciebie tylko chcę wiedzieć skąd czerpiesz swoją wiedzę na ten temat. Bo fałszywych historii, opinii i wniosków w internecie jest już BARDZO dużo niestety.
  • Odpowiedz
@Acesello: z czystej logiki. Ludzie lata temu #!$%@? co się dało( i co się nie dało też i na 99,9999% tak powstal atlas grzybow).
Chociażby:
rosół-- odpad z rozsalania mięsa.
kapusta/ogorki- kiszone
te dunskie kiszone ryby
100 letnie jajo
jak widzimy ludzi zarli nawet popsute jedzenie bo byli glodni.
ps: konfabulacja == klamstwo a ja conajwyzej moglem sie pomylic.
  • Odpowiedz
@turtelian: Racja mogłeś się pomylić. Bo na logikę to ja to też tak odbieram. Tylko, że ja szukam jakichś źródeł wiedzy na ten temat. Po za tym nie wiem skąd wziąłeś definicje, że konfabulacja = kłamstwo? Definicja: konfabulacja
1. «zmyślanie, koloryzowanie na jakiś temat»
2. «podawanie zmyślonych faktów, połączone z przekonaniem o ich prawdziwości, występujące m.in. przy zaburzeniach pamięci; też: taki zmyślony fakt»
Źródło: PWN
Link: http://sjp.pwn.pl/slowniki/konfabulacja.html
Jak widzisz staram się
  • Odpowiedz
@Acesello: czyli rozumowanie logiczne graniczące z pewnością== konfabulacja. Coś mi się wydaje że źle zrozumiałeś definicje. Wg tego jak siedzisz pod jabłonią i spadnie ci na łeb jabłko i powiesz że "spadło mi na łeb jabłko" to konfabulujesz jeśli nie śledziłeś trajektorii jabłka od samego początku.
gratuluje ;)
PS; poszukaj najstarsze atlasy grzybów i zobacz co piszą w nich o źródłach.
PSS: u nas stare dziadki grzybiarze uczyli się od swoich
  • Odpowiedz
@Acesello: jeżeli chcesz znać źródła pisane pierwszej książki o grzybach to to się chyba tak nie da ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie wiem czy coś było przed, ale możesz poszukać publikacji autorstwa Linneusza (ten co wrzucił wszystkie grzyby do jednego wora i nazwał je pieczarkami - Agaricus). Co do samych atlasów, mogę powiedzieć jedynie jak są tworzone obecne atlasy, bo wiem mniej więcej jak to wygląda
  • Odpowiedz