Wpis z mikrobloga

Czwartek z nami oznacza kolejną odsłonę cyklu Polskie Perły Architektury. Dziś wyróżniliśmy Muzeum Polaków ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. rodziny Ulmów w Markowej. Projekt autorstwa Nizio Design International. [CAŁY ARTYKUŁ]

Fragment

Celem MPRŻ jest opowiedzenie historii Polaków i ukazanie ich bohaterskiej postawy w trakcie okupacji. Muzeum nawiązuje do historii miejsca, w którym się znajduje, to właśnie we wsi Markowa Niemcy dokonali mordu na szesnastu osobach narodowości polskiej i żydowskiej w 1944 roku. Ofiarami byli Józef i Wiktoria (będąca w zaawansowanej ciąży) Ulmowie, ich szóstka dzieci oraz ośmioro ukrywanych Żydów, których przygarnęli pod swój dach.

Twórcy stworzyli przestrzeń, która ma upamiętniać te wydarzenia zarówno w formie jak i teksturze czy materiałach. Zastosowano tutaj minimalistyczne, abstrakcyjne formy. Sama bryła przypomina prosty, wiejski dom, który z zewnątrz tworzy korten, czyli blacha, która poprzez korozję zmienia swój wygląd, ukazując upływ czasu. Ma to wyraz symboliczny, który nakreśla wizję autorów co do MPRŻ.

#architektura #budownictwo #podkarpacie #muzeum #historia #urbanistyka #fotografia #iiwojnaswiatowa #polska #ciekawostki #polskieperlyarchitektury
Projekt_Inwestor - Czwartek z nami oznacza kolejną odsłonę cyklu Polskie Perły Archit...

źródło: comment_GogdOHSR2WFfQFvGFUOOzeIPSZAuuZE0.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@appo_bjornstatd: No nie wiem, współpracowałem z nim na jednej inwestycji i niemiło wspominam. Projekty słabo skoordynowane i zmiana koncepcji co kilka dni. Wszystko na głowie jego pomocników w biurze, którzy zasuwają po 15h bo nic się kupy nie trzyma na budowie. Ale tak to polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Grzmihui: nie wiem jak jest u niego na budowie ale wiem jakie ma w głowie koncepcje i one mi się szalenie podobają. No widać, że facet jest artystą i pewnie wiele razy z nim nie jest łatwo ale mimo wszystko go szanuje. To jego wybrano do budowy Muzeum Powstania Warszawskiego, Muzeum POLIN, Muzeum Historii Polski, Muzeum Bitwy Warszawskiej, Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Martyrologicznego w Michniowie... etc.
  • Odpowiedz