Wpis z mikrobloga

Domowy ser typu Feta

Składniki na 0,5 kg
- 6 L pełnotłustego mleka krowiego lub owczego niepasteryzowanego
- 0,65 g kultur serowarskich do fety
- 0,65 g podpuszczki suszonej mikrobiologicznej
- 1,5 g chlorku wapnia
- sól morska

Składniki na solankę:
- 5 łyżeczek soli morskiej na każde 0,5 l serwatki lub wody

Materiały i wyposażenie:
- garnek 8-10 L
- termometr serowarski
- łyżka cedzakowa
- nóż do skrzepu
- mały pojemnik do rozpuszczenia podpuszczki
- łyżeczki miarowe
- forma serowarska
- chusta serowarska
- prasa serowarska
- pojemnik na serwatkę z ocieku

Przepis:
Mleko podgrzej do temperatury 40°C. Dodaj kultury serowarskie. Całość wymieszaj i przykryj, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Po tym czasie rozpuść chlorek wapnia w niewielkiej ilości przegotowanej ostudzonej wody i dodaj do garnka, mieszając. Pozostaw na 10 min.

Podpuszczkę suszoną rozpuść w 50 ml wody o temperaturze 37-38°C i w takiej formie dodaj do garnka, całość dokładnie mieszając.

Pozostaw na noc.

Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku 4 cm i odstaw na 20 min przed dalszą obróbką.

Przełóż skrzep do chusty serowarskiej i zawieś nad pojemnikiem w celu samoistnego odcieku.

Tak zebraną serwatkę pozostaw do przygotowania solanki. Przechowuj ją w lodówce.

Masę serową po odcieku ostrożnie rozetrzyj rękoma na kawałki. Dodaj sól i wymieszaj.

Ser w chuście serowarskiej przełóż do foremki serowarskiej, a następnie użyj praski do sera. Pozostaw do odciśnięcia na całą noc.

Wyjmij ser z foremek i przełóż do solanki, gdzie musi moczyć się przez 2 dni.

Po upływie tego czasu skontroluj jego smak. W razie zbyt dużego zasolenia namocz ser w przegotowanej zimnej wodzie. Regularnie kontroluj ser, aż do uzyskania odpowiedniego smaku.

Ser przechowuj w lodówce.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #serowarstwo #gotujzwykopem
Browin - Domowy ser typu Feta

Składniki na 0,5 kg
- 6 L pełnotłustego mleka krowi...

źródło: comment_OxgeLtUqtgZxaTnC0iPbxFIIRY15nVlU.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
@Browin: czyli ogolnie przechowywac w lodowce po zrobieniu, nie ma takich warunkow jsk przy innych serach, ze temperatura ok. 12 stopni i wilgotnosc odpowiednia? Ten ser nie dojrzewa? Jest roznica smakowa w zaleznosci od uzytego mleka? Nie widze nigdzie dostepnego owczego.
  • Odpowiedz
@Pomeranian: Tak w lodowce, nie są to sery typu dojrzewającego, oczywiście że się różni w smaku, z koziego też można zrobić ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niestety z mlekiem owczym nie pomożemy jeszcze.
  • Odpowiedz