Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
![darknightttt](https://wykop.pl/cdn/c3397992/darknightttt_smeqIzVHYX,q60.jpg)
darknightttt +336
Ale miałam porytą sytuację xD W trakcie spaceru chciałam wypić kawę. Obok była zwykła, mała kawiarnia. Zamówiłam, duża kawa 18zł, kelnerka elegancko przynosiła chwilę później. Piłam ją może z 5 minut no i skinęłam głową w stronę kelnerki, że chce zapłacić już. Wyjmuje 50zł, wkładam do pudełeczka który przyniosła i ona sobie z tym poszła i nie wróciła xDD
Karinka uznała, że taki napiwek jej się należy i #!$%@?. Oczywiście upomniałam się
Karinka uznała, że taki napiwek jej się należy i #!$%@?. Oczywiście upomniałam się
Składniki na 0,5 kg
- 6 L pełnotłustego mleka krowiego lub owczego niepasteryzowanego
- 0,65 g kultur serowarskich do fety
- 0,65 g podpuszczki suszonej mikrobiologicznej
- 1,5 g chlorku wapnia
- sól morska
Składniki na solankę:
- 5 łyżeczek soli morskiej na każde 0,5 l serwatki lub wody
Materiały i wyposażenie:
- garnek 8-10 L
- termometr serowarski
- łyżka cedzakowa
- nóż do skrzepu
- mały pojemnik do rozpuszczenia podpuszczki
- łyżeczki miarowe
- forma serowarska
- chusta serowarska
- prasa serowarska
- pojemnik na serwatkę z ocieku
Przepis:
Mleko podgrzej do temperatury 40°C. Dodaj kultury serowarskie. Całość wymieszaj i przykryj, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Po tym czasie rozpuść chlorek wapnia w niewielkiej ilości przegotowanej ostudzonej wody i dodaj do garnka, mieszając. Pozostaw na 10 min.
Podpuszczkę suszoną rozpuść w 50 ml wody o temperaturze 37-38°C i w takiej formie dodaj do garnka, całość dokładnie mieszając.
Pozostaw na noc.
Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku 4 cm i odstaw na 20 min przed dalszą obróbką.
Przełóż skrzep do chusty serowarskiej i zawieś nad pojemnikiem w celu samoistnego odcieku.
Tak zebraną serwatkę pozostaw do przygotowania solanki. Przechowuj ją w lodówce.
Masę serową po odcieku ostrożnie rozetrzyj rękoma na kawałki. Dodaj sól i wymieszaj.
Ser w chuście serowarskiej przełóż do foremki serowarskiej, a następnie użyj praski do sera. Pozostaw do odciśnięcia na całą noc.
Wyjmij ser z foremek i przełóż do solanki, gdzie musi moczyć się przez 2 dni.
Po upływie tego czasu skontroluj jego smak. W razie zbyt dużego zasolenia namocz ser w przegotowanej zimnej wodzie. Regularnie kontroluj ser, aż do uzyskania odpowiedniego smaku.
Ser przechowuj w lodówce.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #przepisy #serowarstwo #gotujzwykopem
źródło: comment_OxgeLtUqtgZxaTnC0iPbxFIIRY15nVlU.jpg
Pobierz@Browin: w Grecji robią to na potęgę. Skąd mają bakterie? Kupują czy to się jakoś hoduje jak zakwas?