Aktywne Wpisy
artur-klocek +53
Jak teraz się czujecie "fajnopolacy"? Jak się czujecie wyborcy PO, 2050, PSL i Lewicy?
#bekazlewactwa #wojna #ukraina #polska #rosja #granica #wojsko #bekaztuska #polityka
#bekazlewactwa #wojna #ukraina #polska #rosja #granica #wojsko #bekaztuska #polityka
Ja wiem że każda rodzina ma własny przepis na zupę cytrynową ale uważam że tradycyjny przepis mojej babci jest najlepszy.
Oczywiście ta lista jest absurdalna bo nie ma na niej solnika.
#heheszki #gotujzwykopem #jedzzwykopem #jedzenie
Oczywiście ta lista jest absurdalna bo nie ma na niej solnika.
#heheszki #gotujzwykopem #jedzzwykopem #jedzenie
Od października zaczynam studia magisterskie na kierunki Big Data na SGH (inżyniera robiłem na zupełnie innym kierunku) i zastanawiam się jak najlepiej rozwijać się w tej branży. Z tego co wiem, na studiach będe miał możliwość poznania głównie języka R, SASa troche Pythona i SQL. Sam do tej pory programowałem trochę, ale w Javie, i zastanawiam się jak ten wolny czas dobrze spożytkować - czy dalej szlifując Jave, czy raczej zacząć naukę Pythona (bo często słyszę, że w tej branży to razem z R najpopularniejszy język)?
Mam też sporo wątpliwości, jakie w ogóle są ścieżki jeśli chodzi o rozwój w tego typu branży? Czy jest to stricte programowanie z wykorzystaniem Pythona, Javy, Scali, Hadoopa? Czy są również stanowiska, obszary gdzie nie jesteśmy skazani tylko na programowanie, ale również wyciąganie wniosków z tych danych? Od nauki czego wg was powinienem zacząć? ;)
I czy orientujecie się jak wygląda zapotrzebowanie na rynku pracy dla ludzi znających #sas lub język R (z tego co przeglądałem na portalach pracy, to raczej w większości jest to jeden z kilku narzędzi wymaganych oprócz scali, hadoopa itp)
Dodaje też #sgh #programowanie #java #python bo w jakimś stopniu też o tematykę zahacza :)
z góry dziękuje za wszelkie porady, odpowiedzi i rozjaśnienie tematu
@mam_Cie_na_strzala: Big data jest ścieżką opierającą się na analizie dużych wolumenów danych. Bardziej niż technologie ważniejsze jest zrozumienie procesów i technik umożliwiających składowanie i analizowanie dużej ilości danych. Po drodze pewno poznasz parę języków ( jak np python i go ) i narzędzi ( takich jak SQL, Hadoop .. ), ale nadal najważniejsze jest zrozumienie sposobów podejścia do
Generalnie data science to szerokie pojecie. W roznych firmach zatrudniaja DS i w ramach tej samej pozycji, zakres obowiazkow moze byc rozny (nawet w tej samej firmie). To co jest konieczne zeby byc DS to:
1. statystyka
2. SQL
3. znajomosc programowania - w stopniu pozwalajacym na samodzielne pisanie skryptow (Python lub R)
W takiej pracy beda wymagac duzej samodzielnosci w rozwiazywaniu problemow niescisle zdefiniowanych, a dane sa czesto nieustrukturyzowane