Wpis z mikrobloga

Szukam biegaczy. Mam pare pytań! Tylko poważne odpowiedzi, proszę.

Jak zwiększyć swoje możliwości (najwięcej przebiegłam 6.5 km w 43 minuty i na tym koniec), moje srednie tetno to 165 i czy to nie za dużo? Czy bieganie na bieżni znacznie różni się od biegania na zewnątrz? Poproszę o rady dla początkującego biegacza (dopiero miesiąc jak w ogóle ruszyłam się z kanapy po 3 latach...)
#bieganie #pytanie
  • 15
@Kvazar generalnie jeszcze miesiac tamu po przejsciu na biezni 2 km mialam zadyszke, teraz na luzaczku zrobie 6.5 km w 43 min. Ok, nie jest to super wynik, ale to nie zawody.
Jak przebiec wiecej? Generalnie teraz pogoda jest do dupy, codziennie 30 st i wiecej, a silka nie ma klimatyzacji, na zewnatrz jeszcze nie biegalam. Moje srednie tetno to 165 xD wydaje mi sie, ze to strasznie duzo.
@wiki92: No to ładny progres w miesiąc, a odpowiedź na Twoje pytanie jest bardzo prosta, zacznij biegać wieczorami. Wtedy temperatura spada, do 20-25 stopni, wieje chłodny wiatr, który schładza spocone ciało, to po prostu cud miód i malina.

A co do średniego tętna to jest to jest to zależne od wieku podobno, więc się nie wyrażam, bo nie mam wystarczającej wiedzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@wiki92: nie da rady po latach wciagania chipsow i piwa zrobic formy w 3 miesiace pozwalajacej ciskac 10km w 40min ( )

Odpal sobie jakis plan biegowy w stylu 10km w 50/60min i sie go trzymaj. Forma sama ci pojdzie w gore, zarowno mozliwe dystanse jak i predkosc, a srednie tetno bedzie powoli sie zmniejszac.
Sorry nie ma cudownych przepisow, po prostu rob swoje i obserwuj
@PurpleHaze biegam co drugi dzien :P. To nie byly lata zarcia piwa i chipsow, ciaza i depresja poporodowa, czyli zarcie psychotropow. Az 3 msc temu powiedzialam dosc, #!$%@? leki do kosza i zaczelam brac zycie w swoje rece. Nie jem cukru, nie jem przetworzonego jedzenia, pije duzo wody i ziolek.
Ten dzeinniczek treningowy to dobry pomysl :P to cale endomondo bedzie ok?
@wiki92: a to nie wiem, ja bardzo dlugo robilem papierowe notatki, w typowym kalendarzu. Pozniej sie przerzucilem na komputer, ale na strava bo mi jakos tak wizualnie odpowiada.

Co do reszty, biegaj wolniej, staraj sie przelamywac schematy i robic rozne rzeczy, nie w kolko to samo czyli ide biegac 5km to samo tempo i tak do usranej. Dlatego radzilem korzystac z planu bo tam sa rozne treningi i jest to w
@wiki92: Nie słuchaj tych wykopowych specjalistów z tagu bieganie, jako początkujący biegacz nie rzucaj się na żadne palny treningowe bo Cie to tylko zrazi do biegania, naucz się słuchać organizmu i nie forsuj się. Budowanie kondycji nie zajmuje 2 - 3 miesięcy, tylko 2 - 3 lata.

W takie upalne dni rób sobie lekkie sesje treningowe, kluczem do sukcesu jest systematyczność. W sumie ważna jest też technika biegu, by sobie szkody