Wpis z mikrobloga

Na wykopalisku pojawiła się nowa gra RPG w której występuje wątek SF i jako, że na niego zszedł temat postanowiłem wam przypomnieć mirki drogie o pewnym wątku SF w #heroes3 o którym nie wszyscy wiedzą.

Jak na pewno wiecie z dodatku AB usunięto miasto the forge (kuźnia) bo studio dostało masę listów i gróźb, argumentując to tym, że świat fantasy z H3 nie współgra z SF. Miasto usunięto, główny jego projektant w obawie o życie złożył wypowiedzenia, a zamiast tego dostaliśmy miasto żywiołów ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Tylko ludzie nie byli świadomi, że w podstawce bohaterów trzecich już jest SF

Choćby teleporty na mapie czy wrota wymiarów to typowy element SF, ale nie na tym się skupimy. Skupimy się na kreeganach, rasa która była prawdopodobnie kosmitami, a świadczyć może to, że jej pochodzenie nie jest znane, za to czas w jakim się pojawiła jak najbardziej.

Kreeganie w świecie M&M pojawili się w "noc spadających gwiazd". Jednak jest to tylko nazwa dnia*, bo w rzeczywistości nie spadła żadna gwiazda, a statek kosmiczny którym dowódcą był Xenofex (jak nie kojarzysz to kliknij ( ͡° ͜ʖ ͡°)).

Przypomina wam to coś to coś?

Tak to te słynne "diabły" z HoMM 3. Wszyscy co lubowali się w graniu Panem Ciemności, tak naprawdę n----------i grupką kosmitów i tak bardzo nieznosili SF i grozili głównemu projektantowi kuźni, tak że aż złożył wypowiedzenie.

Ponadto Pan Greg Fulton w trakcie usuwania miasta z dodatku powiedział takie słowa:

"Jeśli powiedziałbym Wam kim naprawdę są Archanioły, jestem pewien że wielu ludzi dostałoby ataku serca"

Źródło: http://www.acidcave.net/jennifer_bullard_interview.html

* Tak dnia, nie nocy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#ciekawostki
s.....3 - Na wykopalisku pojawiła się nowa gra RPG w której występuje wątek SF i jako...

źródło: comment_xJcoWTCMxtCnQs0iAEfkEXF5fKzQM1Wx.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dwzz: Zasługiwałby gdyby był kompletny, a przedstawiłem tylko ciekawostkę. Nie porusza on wilu problemów "fantastycznego" świata Heroesów które są omówione i poruszane w serii M&M, tylko nie oszukujmy, ile osób zagrywało się w strategię, a ile w RPG.

Jednak nie chcę tego opisywać z dwóch względów, zainteresowanie będzie strasznie nikłe, a nakład pracy duży, a drugi ważniejszy powód wiele historii jest niezamkniętych jak ta z Kreeganami, ponieważ studio zbankrutowało i
  • Odpowiedz
@skk1993: A w praktycznie każdej części Might and Magic(seria cRPG, której spinoffem są herosy) pod koniec rozgrywki kładzie się łapy na blasterach czy innych laserowych dzidach.
  • Odpowiedz
@skk1993: mam nawet CD-Action z 97 roku albo 99 i tam były nawet concept arty z Heroes 3 gdzie na początku wyglądało to bardziej jak Warhammer 40k. Poza tym kilka razy przeszedłem Might and Magic 7 to tam w sumie od razu chyba jest nawiązanie do kosmitów. Ogrywałem też 8 i 9, ale ich nie przeszedłem. (Mam fajne pudełkowe wydania, może kiedyś wrzucę :P). Kilka lat temu postanowiłem zgłębić wszystkie
  • Odpowiedz
  • 2
@Erimar Tak jak pisał @Waffenek SF pojawiało se w kazdej cześci, ja najbardziej pamietam labolatoria, tak to sobie nazwywałem bo za młodu can not in to english ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Białe ściany, elektryczne drzwi, lasery satelity i takie tam.

Sami Kreeganie pojawili się w V częsci jak dobrze pamietam, chociaz prawdę mowiac nie grałem nigdy w I i II, a czytałen jedynie fabułę
  • Odpowiedz
@IgnacyJanPaderewski: Nie sądzę żeby jakiekolwiek było. HoMM miało fanów w Europie wschodniej, choć nie chcę obrażać naszych rosyjskich "przyjaciół" to mało który zna tam angielski. Jeśli istnieje takie opracowanie to tylko i wyłącznie w języku rosyjskim.

Są oczywiście opracowania fabuł poszczególnych gier czy nawet całej historii w kwasowej grocie czy jaskini behemota w języku polskim, ale nie zawierają one wszystkiego. A ludzie tam są tak fanatycznie hermetyczni, że jak ktoś
  • Odpowiedz
  • 3
@skk1993 ja nie jestem into heroes za bardzo ale ciekawi mnie wątek z tymi archaniolami. Są jakieś spekulacje społeczności o co mogło chodzić G. Fultonowi?
  • Odpowiedz
No ba, to to jest powszechnie wiadome? W uniwersum herosów jest rasa uber technologicznie zaawansowana, tzw Starożytni. Walczyli z Kreeganami. Po zniszczeniu Erathii to oni przenosili uchodźców do nowego świata, Axeoth bodajże? Nazwy mi się już mylą. Starożytni ogólnie opiekowali się wszystkimi, ale Kreeganie r-------i im sieć komunikacji, przez co stracili kontakt ze światami. Pochodzenie Kreegan nie jest znane.
  • Odpowiedz
  • 1
@korporacion Tylko fabularnie w m&m telepotry i wrota wymiarów nie były tlumaczone magią tylko zostały zbudowane przez starożytnych. Rasę zaawansowaną technologicznie i wiecej wspolnego miały z tunelami czasoprzestrzennymi niz tym portalami z diablo.

W ostatniej części M&M mielismy odwiedzić swat starozytnych, ale niestety nie bylo nam to dane ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@MichasQGP: Pytaj Grega Fultona. W grach nie ma informacji o tym. Może miało być w kolejnych częściach gry wyjaśnione, a może nigdy.

Mam co prawda pewną teorię, ale nie jest ona podparta żadnymi dowodami, a wskazówkami. Dlatego zachowam ją dla siebie.
  • Odpowiedz