Wpis z mikrobloga

@xoes:
@xetrov: metoda lasik, wada -5,5 na obu oczach + spory astygmatyzm.
robilem to w Wrocławskie EYE-LASER Center
teraz nie wiem ile mam ale widzę mniej więcej tak jak wcześniej w okularach. Mojej wady nie da się skorygować do zera z powodu budowy oka, ale efekt jest zaskakujący. Za miesiąc jak się już wszystko zagoi będę dokładnie widział ile z tej wady zostało.
@Tanzanit009: sama operacja trwa krótko(pół godziny
  • Odpowiedz
@xetrov: najzwyklejszy lasik. jestem teraz tak zadowolony, że nawet nie dopuszczam takiej myśli, że wada wróci
w sumie żadnych powikłań nie mam, nic mnie nie boli, widzę w miarę ostro ale czasem są wahania i musze chodzić w okularach przeciwsłonecznych
  • Odpowiedz
@kamilry123: kiedyś się zastanawiałem, ale jak zrobiłem research to w sumie mi przeszła ochota (choć to było z 7 lat temu i nie było jeszcze tych metod co teraz) i uznałem że wolę nosić okulary/soczewki niż ryzykować problemy z suchym okiem, efektem halo, powrotem wady, itp.
  • Odpowiedz
@xetrov: ja na razie lecę na kropelkach przeciwzapalnych i nawilżających, które dostałem po operacji. Zobaczymy jak będzie za miesiąc.
Co do efektu halo, nie mam żadnych dziwnych zaburzeń wzroku, przynajmniej w dzień. W nocy jeszcze nie wiem jak jest bo nie sprawdzałem, ale przed operacją jazda samochodem w nocy to był dla mnie problem. Jak auto jechało z naprzeciwka to widziałem tylko światła i nic więcej. Równie dobrze mógłbym zamknąć oczy
  • Odpowiedz
@kamilry123: u mnie to stosunkowo niewiele bo -2.5 i -2.75 bez astygmatyzmu, itd., do tego chyba się ustabilizowała bo już od dawna nie rośnie, ewentualnie może ćwiartkę na kilka lat. Okulary mi przeszkadzają tylko czasem przy niektorych sportach i przy patrzeniu przez obiektyw, z kolei soczewek na stałe nie lubię nosić bo wtedy często mam suche oczy jako że pracuję sporo przed ekranem.

Dlatego uznałem że poprawienie tak małych dolegliwości nie
  • Odpowiedz
@xetrov: no u CIebie nie jest to jakas wielka wada, ja bez okularow nie bylem w stanie funkcjonowac, wiec teraz mi sie poprawi troche komfort zycia.

jak jestes zainteresowany jak dalej u mnie bedzie to wygladalo to odezwij sie za jakis czas :)
  • Odpowiedz
@kamilry123: no ja już bez okularów jestem w stanie w miarę swobodnie funkcjonować właściwie tylko w mieszkaniu, przy -5 już chyba nawet to jest niemożliwe.

Odezwę się za parę miesięcy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz