Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem. Mam nie ważny dowod osobisty ( odbiór paszportu oraz dowodu sa celem wizyty mojej wyprawy do Polski). Zapis w jasno mówi, ze moge wrocic na nieważnym dokumencie z tym, ze chcąc odprawić sie nie moge wpisać juz daty ważności dowodu. Jakies pomysły ? #emigracja #uk #wizzair
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mozaika: @Piwnychef: Generalnie to nikt takich szczegółów jak data ważności dokumentu mi na bramkach w liniach lotniczych czy przed wejściem do samolotu nie sprawdzał, a na polskiej granicy myślę że Polaka wpuszczą, więc na Twoim miejscu po prostu bym się pomylił.
  • Odpowiedz
@Piwnychef: Ale spróbuj, bo jak się da to powiesz potem, że Ci się pomyliło. Przecież mylić się jest rzeczą ludzką, a jak Cię wywali z systemu, bo niepoprawne dane to i tak jesteś w dupie.
  • Odpowiedz
@Piwnychef:

Konsulat Generalny RP w Edynburgu uprzejmie informuje, że z terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej obywatel polski może wyjechać tylko i wyłącznie na podstawie ważnego dokumentu paszportowego ( tj. paszportu, paszportu tymczasowego) lub ważnego dowodu osobistego.

Kiedy masz ten lot? Może zdążysz wyrobić jeszcze paszport tymczasowy (32 funty chyba kosztuje). Dostaniesz go szybciej niż zwykły paszport, chyba, że naprawdę wolisz ryzykować, że nie wpuszczą Cię na samolot
  • Odpowiedz
@Piwnychef: Z tego co kojarzę to dokument skanują (tak żeby komputer im cokolwiek wyświetlił) tylko na granicy, tj wyjeżdżając z Anglii zrobią to dopiero w Polsce.
Nie zachęcam, bo zawsze jest ryzyko że trafisz na głupiej bramce na jakiegoś służbistę (co by mogło skutkować niewpuszczeniem na pokład i dodatkowe problemy), ale mi się to nie zdarzyło- patrzą tylko (jeśli już) czy zdjęcie Twoje.
  • Odpowiedz
@Piwnychef: Nie, na bramce skanują tylko kod kreskowy z biletu;
chociaż sam teraz zwątpiłem w to co piszę, bo czytam że ostatnimi czasy zaostrzyli kontrole i wylatując z Polski do kraju poza strefą Shengen jest kontrola na granicy ZEWNĘTRZNEJ http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-04-13/nie-zdazyli-przejsc-nowych-kontroli-33-pasazerow-nie-polecialo-do-londynu-z-bydgoszczy/ / To oczywiście nie dotyczy UK, ale mogę powiedzieć tylko tyle że nigdy mi na granicy zewnętrznej dokumentów nie sprawdzali, z tym że nie wiem czy po tych wszystkich zamachach
  • Odpowiedz
  • 0
@PC86: tak mi sie wydaje ale to na Heathrow dwa tygodnie temu skanowali mi dowod przy wejściu ale nie jestem pewny bo ostatni miesiąc cisgle w biegu
  • Odpowiedz