Wyjście z Palenicy o czwartej rano, i po dość długim czasie ostatecznie Mnich zdobyty. Świetna sprawa, choć na pierwszy raz przyznam że w jednym momencie miałem większy problem, ale ostatecznie wspiąłem się bezpiecznie, bez żadnych odpadnięć i doświadczenie było rewelacyjne. Zupełnie coś innego, niż ścianka :D
A na szczycie - deszcz i prawie burza, dlatego uciekaliśmy szybko :D
@zbigniew-wu: Bez aklimatyzacji, obozów raków i czekanów? Ty to nazywasz bezpiecznym wspinaniem? To jest straszne jak ludzie idą w góry! Nie zdają sobie sprawy z zagrożenia!
@zbigniew-wu: Ekstra, gratuluję! Jak to zorganizowałeś? Przewodnik, partner z doświadczeniem? Bo przyznam, że też mi się marzy zdobyć kiedyś ten szczyt.
@hard1: taki przewodnik, ale bez licencji, znalazłem przypadkiem w necie. Mogę Ci podać namiar :) ale szczerze to na początek wybrałbym łatwiejsza trasę, ale jakoś udało się przejść ;)
@zbigniew-wu: To podrzuć, jak możesz. Nie wiem, czy to będzie zabawa na ten rok, ale nie zaszkodzi się już rozejrzeć, jak to wygląda kosztowo / organizacyjnie.
@zbigniew-wu: rozumiem że wspin na własnej asekuracji? ten przewodnik miał swój sprzęt? jak stan twojej wiedzy we wspinaniu tradowym? ( ͡°͜ʖ͡°) pytam bo sam chciałbym zrobić Mnicha, ale szpej i kasa to problem
@gadatos: Obejrzyj filmik, który wrzuciłem. Na końcu liny jest wspinający się, dalej lina przechodzi przez punkty asekuracyjne i kończy się u asekurującego. Ogólnie są różne typy asekuracji, na filmiku masz akurat pokazaną asekurację lotną, ale obstawiam, że OP wchodził z dolną.
@zbigniew-wu: w sumie wolałbym zapłacić (i w sumie zapłaciłem) za kurs skałkowy i potem samodzielnie wyleźć, no ale to trochę więcej kasy (bo szpej trzeba kupić)
Wyjście z Palenicy o czwartej rano, i po dość długim czasie ostatecznie Mnich zdobyty. Świetna sprawa, choć na pierwszy raz przyznam że w jednym momencie miałem większy problem, ale ostatecznie wspiąłem się bezpiecznie, bez żadnych odpadnięć i doświadczenie było rewelacyjne. Zupełnie coś innego, niż ścianka :D
A na szczycie - deszcz i prawie burza, dlatego uciekaliśmy szybko :D
#pokazmorde #tatry #gory #wspinaczka
źródło: comment_M4DwUA3HUFAO8dcdd2qjWT9Ml841rSrr.jpg
Pobierz@@Kulenfrau: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak to zorganizowałeś? Przewodnik, partner z doświadczeniem? Bo przyznam, że też mi się marzy zdobyć kiedyś ten szczyt.
@Diego19: tak, z asekuracją dolną :)
@gadatos: generalnie asekurujący zawsze był na sztywno przypięty do stanowiska, czyli do ściany.