Wpis z mikrobloga

Graficzne mirki, czy ktoś ma doświadczenie w przygotowaniu do druku gazet na papierze 45g?
Pare lat już w tym siedzę i ogólne pojęcie o druku mam, ale nie chcę spieprzyć tej gazety, bo zwykle jednak robię katalogi i na grubszym papierze, a wolałbym się upewnić co do paru kwestii :D

Z góry dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#grafika #grafikakomputerowa #indesign
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@igiproject: poproś o profil na tą szmatę jeśli chodzi o zdjęcia i elementy kolorowe żeby nafarbienia nie przekroczyć :) bo tak fonty to standardowo w K z nadrukowaniem - zakładam zawsze nie mniej niż 6, nie liczyłbym na supier biel - wiec niech będzie czytelnie :)
  • Odpowiedz
@sorasill: Właśnie tak zrobiłem, tylko od prepressu będą mieli kogoś dopiero koło 16tej, a chciałem skończyć wcześniej ;) Nafarbienie, punkty rastra mam ustawione. Fonty w 100 K.

Jakość papieru to już nie moje zmartwienie :D
  • Odpowiedz
@igiproject: eh, #!$%@? weź - dobrze że nie dostaje już gazetek sklepu z wyposażeniem domu, po jednej babce do świecenia... pokaż nadrukowania to był standard i mryganie JPGami z projektów i PDFów po świeceniu () za każdym #!$%@? razem zawsze był ukryty myczek.

• Odpowiedz
@sorasill: Ja właśnie opanowałem sytuacje - pliki wrzucone na FTP <3

Mój pierwszy plik do druku tak z 5 lat temu, miałem czarne elementy z nadrukiem, zamieniłem na białe i zapomniałem o atrybutach, od teraz zawsze wszystko weryfikuje - najlepiej się człowiek uczy na błędach :)
  • Odpowiedz