Wpis z mikrobloga

Mireczki, jest tu moze ktos, kto jest fizjoterapeuta, albo ortopeda i moze mi podpowiedziec kiedy mozna zaczac cwiczyc stope po skreceniu stawu skokowego II stopnia(najprawdopodobniej, brak USG by okreslic, ze to III).
Bylem dzis u ortopedy w szpitalu to wizyta skonczyla sie po 2min z "no tak, skrecenie, II albo III stopien, ciezko powiedziec, masz tu masc, przyjdz za miesiac".

Wiem, ze najlepiej cisnac do prywatnego i na USG, a pozniej rehabilitacje, ale nie mam na to kasy teraz. Skrecilem w srode, na te chwile noga spuchnieta dosc mocno, boli tylko jak dotkne, praktycznie brak ostrych boli o ktorych kazdy mi mowil(2/10, ale chyba taka podatnosc na bol, bo z zlamana reka tez lazilem i nie bolalo). Czy cwiczenia z przyciaganiem nogi np. tasma moge juz robic, czy dopiero po tygodniu/jak opuchlizna opadnie? Masaz stopy to dobry pomysl, czy lepiej unikac? Halp :(

#medycyna #fizjoterapia #stawskokowy #kiciochpyta #zdrowie
  • 9
  • Odpowiedz
@reaktiv: na razie zostaw to w spokoju dopóki opuchlizna nie zejdzie

no tak, skrecenie, II albo III stopien, ciezko powiedziec, masz tu masc, przyjdz za miesiac".

@reaktiv: a co innego chciałeś usłyszeć? nie boli, nie umierasz. zostaw niech się zagoi
  • Odpowiedz
@reaktiv: Nikt Ci na prawdopodobnie i bez zdjęcia nie poradzi, a już na pewno nie weźmie na to odpowiedzialności. Ja też miałam problem z brakiem rehabilitacji. Poszłam do rodzinnego, dostałam skierowanie pilne do lekarza rehabilitanta i po tygodniu miałam wizytę, potem zabiegi i rehabilitację, więc jak się chce i ma się spoko rodzinnego, to można dostać.
  • Odpowiedz
Z doswiadczenia ( zerwane wiezadla, skrecenie bez pekniec)
- kup sobie masc Uzarin b. Dobra szybko sie goji
- orteza usztywniajaca na kostke + kule zeby maxymalnie odciazyc.
- lezysz w chacie noga do gory ( krwiak itak zejdzie w dol ale zawsze bedzie mniej)
- nie mysl teraz o rehabilitacji, najlepiej jak najmniej nia ruszac
- skrecenie minimum 3 tyg ale po pierwszym zwolnieniu zrob sobie rtg na wszelki wypadek, czasami cos peknie.
SirGodber - Z doswiadczenia ( zerwane wiezadla, skrecenie bez pekniec) 
- kup sobie m...

źródło: comment_fsQgPvPYWypV8NA5jNa7ZKGJX14sUN3m.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@reaktiv: od pierwszej dobry można masaż jak najbardziej, ćw izometryczne również, jak chcesz sam ćwiczyć to na pewno ból ograniczy Cię przed pogorszeniem urazu więc jakieś minimalne ruchy na początek na pewno będą o wiele lepsze dla Twojej "kostki" niż nic nie robienie. Dobrze, że Ci tego nie włożyli w gips...
  • Odpowiedz
@Wredna_pomarancza:
Oki, dzieki za info :)

@SirGodber:
Orteze posiadam, kule tak samo, praktycznie caly czas leze w lozku z noga w gorze, oklady na noge co jakis czas. Wlasnie musze szybko wrocic do sprawnosci, bo mi sie dziecko urodzilo dzien po skreceniu :D No i niestety nie pracuje, nie zarabiam. L4 to psie pieniadze w moim przypadku, wiec narazie urlop. Eh, ze tez nie mam dostepu do
  • Odpowiedz
@reaktiv: Odpuść sobie na razie rehabilitacje i słuchaj się kolegi @SirGodber Kto nie miał do czynienia z poważnym skręceniem ten nie wie, że to gorsze od złamania. Sam 15 lat temu w gimnazjum skręciłem kolano, nie zadbałem i miesiąc później skręciłem kolejny raz, potem kolejny... Teraz mam #!$%@? staw, nie mogę nawet w piłkę pograć. A operację częściej szkodzą niż pomagają. Zadbaj teraz, żebyś nie miał problemów w przyszłości.
  • Odpowiedz
Wiem, ze najlepiej cisnac do prywatnego

@reaktiv: ale do dobrego prywatnego - jak jesteś z Warszawy lub okolic, to polecam sutherland medical center

Ja kiedyś poszedłem na USG do prywatnego, to okazało się, że to USG robił mi jakiś położnik-ginekolog między ciężarnymi... a dzwoniłem i kutfa pytałem na recepcji czy usg kolana robią, i czy się na tym znają... ale zapomniałem/nie byłem świadom tego, że powinienem zapytać o specjalizację lekarza...
jak mój różowy pasek poszedł na usg kolana, to lekarz - tym razem już chirurg traumatolog ortopeda czy coś takiego - powiedział, że on tu nic nie widzi, bo ma za słabe USG i trzeba do kogoś mocniejszego od niego... więc kasa za wizytę
  • Odpowiedz