Aktywne Wpisy
8 lat po premierze Jaguara XJ X308 chciałem go mieć. Cholernie podobało mi się to auto. Dzisiaj mi się udało i to jeszcze mogłem sobie pozwolić na nowszą generację (X358) w wersji Super V8 z doładowanym 4.2 V8 i przedłużonym rozstawem osi. Jaram się jak dzieciak. Teraz tylko wyczekać te 2-3 miesiące, aż mi to sprowadzą ze Stanów. Przesiadka z 8-letniej Toyoty CH-R 1.2 116 KM mojego starego będzie kosmiczna. Z resztą
AIicja +2
Chcę przebranżowić się na IT, czego obecnie warto się uczyć?
Kiedyś zajmowałam się webdevelopingiem ale to było raczej amatorsko. Warto się jeszcze uczyć programowania?
Prosze o pomysły co warto obecnie, będę bardzo wdzięczna bo coraz gorzej finansowo
#komputery #informatyka #programowanie #biznes
Kiedyś zajmowałam się webdevelopingiem ale to było raczej amatorsko. Warto się jeszcze uczyć programowania?
Prosze o pomysły co warto obecnie, będę bardzo wdzięczna bo coraz gorzej finansowo
#komputery #informatyka #programowanie #biznes
Bylem dzis u ortopedy w szpitalu to wizyta skonczyla sie po 2min z "no tak, skrecenie, II albo III stopien, ciezko powiedziec, masz tu masc, przyjdz za miesiac".
Wiem, ze najlepiej cisnac do prywatnego i na USG, a pozniej rehabilitacje, ale nie mam na to kasy teraz. Skrecilem w srode, na te chwile noga spuchnieta dosc mocno, boli tylko jak dotkne, praktycznie brak ostrych boli o ktorych kazdy mi mowil(2/10, ale chyba taka podatnosc na bol, bo z zlamana reka tez lazilem i nie bolalo). Czy cwiczenia z przyciaganiem nogi np. tasma moge juz robic, czy dopiero po tygodniu/jak opuchlizna opadnie? Masaz stopy to dobry pomysl, czy lepiej unikac? Halp :(
#medycyna #fizjoterapia #stawskokowy #kiciochpyta #zdrowie
@reaktiv: a co innego chciałeś usłyszeć? nie boli, nie umierasz. zostaw niech się zagoi
- kup sobie masc Uzarin b. Dobra szybko sie goji
- orteza usztywniajaca na kostke + kule zeby maxymalnie odciazyc.
- lezysz w chacie noga do gory ( krwiak itak zejdzie w dol ale zawsze bedzie mniej)
- nie mysl teraz o rehabilitacji, najlepiej jak najmniej nia ruszac
- skrecenie minimum 3 tyg ale po pierwszym zwolnieniu zrob sobie rtg na wszelki wypadek, czasami cos peknie.
Oki, dzieki za info :)
@SirGodber:
Orteze posiadam, kule tak samo, praktycznie caly czas leze w lozku z noga w gorze, oklady na noge co jakis czas. Wlasnie musze szybko wrocic do sprawnosci, bo mi sie dziecko urodzilo dzien po skreceniu :D No i niestety nie pracuje, nie zarabiam. L4 to psie pieniadze w moim przypadku, wiec narazie urlop. Eh, ze tez nie mam dostepu do
@reaktiv: ale do dobrego prywatnego - jak jesteś z Warszawy lub okolic, to polecam sutherland medical center
Ja kiedyś poszedłem na USG do prywatnego, to okazało się, że to USG robił mi jakiś położnik-ginekolog między ciężarnymi... a dzwoniłem i kutfa pytałem na recepcji czy usg kolana robią, i czy się na tym znają... ale zapomniałem/nie byłem świadom tego, że powinienem zapytać o specjalizację lekarza...
jak mój różowy pasek poszedł na usg kolana, to lekarz - tym razem już chirurg traumatolog ortopeda czy coś takiego - powiedział, że on tu nic nie widzi, bo ma za słabe USG i trzeba do kogoś mocniejszego od niego... więc kasa za wizytę