Aktywne Wpisy
janekch +60
Ej wykopki. Proponuję żeby #lidl zaczął udostępniać listę sklepów gdzie można zrobić zakupy jak człowiek i listę sklepów gdzie jak w lesie musisz sobie sam robić za kasjera.
Dzisiaj mój różowy z bąbelkiem wybrali się na zakupy w #lodz do Lidla. Jak to zwykle naładowała do koszyka na cały tydzień. Zadowolona że udało się bez slalomu miedzy paletami uderza do kasy, a tam ani jedna kasa nie jest otwarta. Czeka czeka, bąbelek
Dzisiaj mój różowy z bąbelkiem wybrali się na zakupy w #lodz do Lidla. Jak to zwykle naładowała do koszyka na cały tydzień. Zadowolona że udało się bez slalomu miedzy paletami uderza do kasy, a tam ani jedna kasa nie jest otwarta. Czeka czeka, bąbelek
Kasy samoobsługowe to
- badziew, nigdy nie korzystam 7.1% (114)
- kocham, zawsze korzystam 48.6% (775)
- czasem korzystam 18.7% (299)
- wolę mieć wybór 25.6% (408)
Poznałam chłopaka w #poznan nie #tinder Na pierwszą randkę zaprosił mnie na kawę. Było bardzo fajnie. Teraz znowu proponuje kawę. Nie chce na kawę chce na obiad. Mam mu powiedzieć wprost czy się obrazi i pomyśli że jestem roszczeniowa? Chciałabym żeby trochę bardziej się postarał. Jesteśmy dorośli #logikarozowychpaskow #rozowepaski #randkujzwykopem
Gdy był ze mnie mały kuc, wierzyłem ślepo panu Korwinowi w zbawczą moc wolnego rynku.
No ale jak to bywa z człowiekiem #!$%@?ącym się prawidłowym rozwojem, dorosłem. A wielu ludzi jak dorasta, to mądrzeje (o ile czyta coś poza felietonami w Angorze i NCz pana z muszką, zarówno występującego pod nazwiskiem, jak i pod pseudonimem Barbara Buonafiori).
No to jak człowiek mądrzeje, to dochodzi do pewnych wniosków.
Weźmy przykładowo takie produkty regionalne. Wielu użytkowników mikrobloga może nie pamiętać czasów przed przystąpieniem do Unii, to wyjaśniam, że gdzie nie pojechałeś w górskie miejscowości, to miałeś wysyp stanowisk gdzie sprzedawali oscypki. Problem tylko w tym, że gdzie piniondz, gdzie zysk i gdzie górole, tam często próba wycyckania nieświadomego cepra, toteż oprócz miejsc, gdzie rzeczywiście można było kupić prawdziwe oscypki, były ordynarne podróby.
Jak sobie z tym radził wolny rynek? Nijak. Jechałeś po raz pierwszy w góry, chciałeś spróbować produktu regionalnego a tu jakiś baca janusz wciskał ci wędzone krowie ekskrementy.
Produkt doczekał się ochrony i teraz takie praktyki są zabronione. To nie znaczy, że nie istnieją, znaczy tylko tyle, że skoro już zaistnieją, jest możliwość kontroli i ukarania. To zawsze coś, bo wielu ludzi kara od aparatu państwowego skutecznie odstrasza od wprowadzania w błąd innych.
To jednak nieważne. Opowiem wam historyję z dzieciństwa.
Miałem kilka lat, mame i tate otworzyli po 89 roku firmę, dobrze prosperowała, zabrali więc dziatwę na zagraniczną wycieczkę. I to niejedną. Tak polecieliśmy do Włoch, do regionu Kampania, tam też spróbowałem jako gówniak po raz pierwszy Vera Pizza Napoletana. Ło matko jedyna, jakie to było niesamowicie dobre, no to po prostu niepojęte, codziennie człowiek jadł aż mu się uszy trzęsły margheritę czy marinarę i cmokał z zachwytu, jaka ta pizza jest doskonała, wilgotny środek, pulchne brzegi, świeży ser, oliwa z oliwek...
Jadł też rzymską, cieniutką (i nawet bardziej mu podchodziła, do dziś pozostając ulubionym stylem pizzy), montanarę, calzone...
Powrót do rzeczywistości był brutalny. Niewiele we wczesnych latach dziewięćdziesiątych było w Krakowie pizzerii. Otworzyła się już chyba Pizza Hut, była też Pizza Greece (chyba jakoś tak, padło to dziadostwo dość szybko). Poszliśmy na obiad któregoś dnia po powrocie.
Popłakałem się, jak jadłem. Naprawdę, to było okropne przeżycie. W ogóle nie przypominało pizzy, którą jadłem we Włoszech. Tragedia.
Rodzice mi wtedy wyjaśniali, że to dlatego, że już wakacje się skończyły i tak naprawdę to tęsknota za fajnie spędzonym czasem itp. Bajdurzyli. Tak naprawdę nie chcieli, bym znienawidził kraju, w którym się wychowuję, bo autochtoni nie potrafią zrobić rzeczy, którą na półwyspie Apenińskim potrafią robić dzieci z podstawówki i tresowane małpy.
Po wielu próbach w Polsce zarzuciłem jedzenie polskich, tłustych drożdżówek, szkoda życia, nerwów i pieniędzy.
Z jednym wyjątkiem. W 2009 roku komisja europejska zastrzegła pizzę neapolitańską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG, więc gdziekolwiek w Unii Europejskiej wejdę do lokalu i zamówię pizzę neapolitańską, ta musi być z mąki 00, wzrastać osiem godzin, mieć małą ilość drożdży w cieście i oczywiście sól morską, pomidory muszą być san marzano, ser mozarella di bufala campania, bazylia musi być świeża, musi być oliwa z oliwek, środek wilgotny i cienki, pulchne brzegi, wypiekane zaś musi być w temperaturze ponad 470 stopni.
To ostateczny argument, w którym wolny rynek dostaje od pewnej dawki regulacji solidne baty, niczym Korwin w każdych kolejnych wyborach. Tego się po prostu nie da pokonać, jakbym miał pomyśleć, że znów nastałyby czasy, gdzie byle kto może mi podać niesmaczną drożdżówkę pod nazwą "pizza napoletana" to bym był bardzo niepocieszony.
Czekam tylko, aż zastrzeżona zostanie nazwa "pizza" i pod tą nazwą zabronione będzie sprzedawanie kiepsko wyrośniętej i wyrobionej polskiej drożdżówki z niskiej jakości składnikami, z suchym sosem z koncentratu i wypieczonej w piecu w niskiej temperaturze, gdzie dadzą Ci w pojemniczkach sosu czostkowego (o ile dopłacisz, a dopłacisz, bo tak suchego placka bez sosu nie przełkniesz), gdzie po dwóch kęsach jesteś syty jak świnia (i bardzo dobrze, bo każdy kolejny kęs to tortura). Ostatecznie mogliby zaakceptować wariant nazwy pizza (tak jak np. jest "herbatka owocowa" czy "wegański burger") gdzie nazwa jasno by wskazywała, że z prawdziwą pizzą nie ma to nic wspólnego, np. w Polsce mogłaby funkcjonować nazwa "polska pitca". A na taką nazwę musiałoby się przemianować z 99% lokali, gdzie sprzedają tzw. "pizzę".
Sami widzicie, że regulacje nie są takie złe. Mało tego, w wielu przypadkach są wręcz niezbędne do życia, konieczne, bo wolny rynek sobie z pewnymi istotnymi rzeczami nie radzi.
Pamiętajcie, że jeśli następnym razem po zamówieniu pizzy, dostaniesz polską z dołączonym sosem czostkowym, to jest to tylko i wyłącznie wina wolnego rynku i ludzi pokroju Korwina.
No chyba, że ci takie coś smakuje, to podaję link, gdzie możesz szukać pomocy.
#neuropa #pizza #4konserwy #korwin #oswiadczenie
link do usuniętego wpisu, szkoda, że nie zachowała się dyskusja.
#moderacjacontent
@Niedowiarek:
Ja wiem, że obrzydliwe, ale udawanie, że problem nie istnieje, problemu nie rozwiąże.
@Slonx: Rzecz w tym że ja chcę taką dostać, nie chce żadnych włoskich wynalazków, chce polskiego tłustego zakalca z dołączonymi dwoma sosami w przezroczystych pojemnikach z poliwęglanu.
@Slonx: Bzdury Panie Slonx. Widać, że nie rozumiesz filozofii wolnego rynku ani tego co mówi Korwin.
Ale tekst przyjemnie sie czyta :)
@Slonx: Chcesz, mi powiedzieć, że jak w karcie będzie neapolitańska i ją zamówię to mogę się poczuć trochę jak w słonecznych Włoszech, a nie w tej smutnej, postkomunistycznej Polsce dla Polaków? Masz pod ręką artykuł prawny, który to potwierdza bo mi się wierzyć nie chce.
Dzięki wolnemu rynkowi możesz za to cieszyć się wieloma rodzajami pizzy na różnych typach ciasta z setkami składników do wyboru.
Zasadniczo nie mam nic
Kto by Ci go bronił kupować? Zmieniłoby się tylko to, że nie można by go nazwać "pizzą", tylko np. "pitcą".
@Dentka7:
W tym tekście podałem przykład na to,
Miałem nadzieję, że kwestia ceny sprawi, że zrozumiesz dlaczego w Polsce wczesnych lat 90tych rynek na prawdziwą pizzę nie istniał i nawet gdyby regulacje tego typu wprowadzono wraz z upadkiem komuny to nie znaczy, że zamiast lokali serwujących ersatz powstałyby pizzerie z prawdziwego zdarzenia.
Argument kompletnie się zdezaktualizował wraz z upowszechnieniem internetu, a i wcześniej
@Slonx: Mam wrażenie, że rozumiesz problemu "pizzy", bo takie "regulacje" dzieją się automatycznie
Przecież wpis nie odnosi się do tego, dlaczego polacy jedzo guwno.
Czyżby? Przecież jak widzę, że jakieś dominium,