Wpis z mikrobloga

Złapałem kleszcza, wynik po badaniach na boreliozę - pozytywny... będę żył? Jestem już umówiony do lekarza, ale cykam się jak cholera tego co mi powie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#medycyna #lekarz #kleszcze
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wjolka: PCR? Ktoś to zleca? Znajoma z zakazów miała pacjenta, u którego udało się wyizolować krętki z płynu stawowego i to był jej jedyny taki prawdziwy, potwierdzony przypadek boreliozy. Musiałabym się jej popytać, bo to jej "ulubiona" choroba w poradni, ja leczę tylko urojone boreliozy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@The_Starfish: One nie chcą rosnąc na podłożach, tym samym brak jest walidacji orzez wzglad na wyniki falszywie ujemne.
Co do PCR - owszem, w przypadkach wątpliwych np. na neurologii zleca się jako badanie potwierdzające. Ale najpierw standard czyli ELISA i WB.
  • Odpowiedz
@The_Starfish: Co do pracy to akurat analiza hodowli krętków. Wspomniałam bo przy okazji tego to jest ogorm przeanalizowanej literatury. Co do tego co napisałam odnośnie walidacji badań - to są wytyczne i doświadczenia mikrogiologów na całym świecie.
Co do doświadczeń z oddziału kliniki - zlecalismy tylko ig, a jak pacjent juz mial je wykonane to WB zgodnie z wytycznymi.
  • Odpowiedz
  • 0
@Milady88 w Internecie na kazdy temat w niewiarygodnych zrodlach sa sprzeczne informacje.
Wb to bardziej swoiste uzupełnienie badania immunoenzymatycznego przeciwcial. Badania w razie wyników granicznych powtarza się by rozwiać wątpliwości. Do tego konieczna jest interpretacja lekarza, ktory potrafi interpretowac tego typu wyniki.
Taka droga diagnostyczna jest obecnie zlotym standardem.
  • Odpowiedz