Wpis z mikrobloga

I nie zrozumcie go źle. Chodzi mu o pracę tak bardzo abstrakcyjną, że nie liczy się już jej wydajność, kwalifikacje, jakość, czas pracy. Idzie o abstrakcyjną ludzką pracę. I teraz kolejna niejasność. Dlaczego tylko praca ludzka? Dlaczego nie zwierzęca, czy owadzia?

@Igor-Kielbratowski: Hm, a są produkty które są efektem pracy owadziej? Mamy miód, ale zanim on stanie się produktem to ludzie go zbierają, pakują etc.
  • Odpowiedz
@JakisTakiNick: Ponoć dobra mają wartość użytkową ze względu na swoje fizyczne własności. Przyjmując to stanowisko i biorąc pod wzgląd, że miód ma swoje własności nawet niewyjęty z ulów, pszczoły są pełnoprawnymi producentami. Wpadła mi w ręce niegdyś książka pt. "Historia Rosji". Metoda i interpretacja danych niestety, jak zwykle to bywa, cierpi niezmiernie (dobry historyk musi być kimś więcej niż historykiem), ale jedną z ciekawostek z niej jest to, że Ruś
  • Odpowiedz
Nieuważnie czytasz.

Już na tym etapie odsłaniają się już błędy. Marks twierdzi wartość użytkowa wynika z własności ciała i to czyni go wartościowym, a treść bogactwa jest materialna. Tymczasem pominięty zastaje czynnik ludzki, który nieodłącznie jest przecież warunkiem konsumpcji dóbr przez ludzi. Własności wielu dóbr nie można wykorzystać chociażby bez wiedzy na temat tych własności

@Igor-Kielbratowski
  • Odpowiedz
@fredo2: kolejno:

1. Odkrycie różnych sposobów użycia rzeczy nie jest kwestią rozwoju historycznego, lecz osobistego, a nie, jak zresztą pisze:

Było nim również wynalezienie społecznych miar ilości rzeczy użytecznych.

2. Jest pan pewien, że przytoczony cytat pochodzi spomiędzy tych przytoczonych przeze mnie?
  • Odpowiedz
@fredo2: zapomniałem wspomnieć jeszcze jedno, bo niedopowiedziane, a może być istotne dopowiedzieć. U Karola towarem (słowo u Marksa zamienne z dobrem) jest, coś, co zaspokaja ludzkie potrzeby. Zostaje ewentualne pytanie, czy chodzi tylko o to, czy zaspokaja te potrzeby teraz swoimi własnościami, czy tylko może zaspokoić kiedyś tam, bo ma takowe własności. W pierwszym istnieją tylko towary obecnie konsumowane, więc nie ma potrzeby poznawania nowych towarów i sposobów ich użycia.
  • Odpowiedz