Wpis z mikrobloga

#orange #internet

Korzysta ktoś z orange światłowód ? U mnie w bloku położyli instalacje i jestem zainteresowany ofertą jak dobiegnie kresu umowa z obecnym operatorem. Ogólnie mam 60mbit i niby mi wystarcza, ale upload mam 3mbit i mnie to boli bardzo. No i mogłoby być więcej niż 60, czasami brakuje ;)
Mam parę pytań. Jak to podłączają ?
tzn tak jak trzeba czyli kabel światłowodowy wchodzi do naszego mieszkania w bloku, czy jest jakaś centralka i od niej ciągną zwykłe kable do mieszkań dla oszczędności ?
Czy faktycznie ten internet działa ? Tj prędkośći działanie internetu, pingi, buforowanie filmików, obrazków, wczytywanie stron itd.
? Ten router funbox 3.0, rozumiem, ze user ma możliwość pełnej konfiguracji, tzn kanały, czarna lista, biała lista, szerokość, włączenie wyłączenie danej częstotliwości np tylko 5Ghz a 2.4 wyłączone, oraz reglacja mocy sygnału ?
Czy do niego dają drugi kabel światłowodowy którym podłącze się z modemu bezpośrednio do komputera, czy to już idzie zwykłym kablem,a co za tym idzie straty.. czy w ogóle taki kabel dają, czy kliencie radź sobie sam ?
Limitów danych rozumiem na ten internet żadnych nie ma. typu mogę sobie 24/7 ciągnąć powiedzmy te 300mbit.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@r5678:
Idzie światłowód do mieszkania.
Jak dadzą ci funboxa 3.0 to ten światłowód wpada bezpośrednio do niego, a z niego dalej do dekodera i komputerów zwykła skrętka.
Funbox 2.0 wymaga pudełka które zamieni światło na rj45.
Co do działania internetu:
Orange nie peeruje za darmo, dlatego nikt nie płaci extra za dostęp do abonentów tpnetu tylko leci przez swojego globalnego operatora tzw. tier1 do globalnej sieci orange czyli opentransit -
  • Odpowiedz
@r5678: Może być tak, że każdy blok to inna bajka, ale instalacja na FunBox3 wygląda tak, że masz doprowadzony światłowód do lokalu, a od FunBoxa wszystko idzie miedzią/powietrzem. LAN jest gigabitowy, czyli nie utnie pasma, oczywiście dojdzie niewielkie opóźnienie. Z tego co wiem to jak działa, to działa, jak są problemy (mogą być) trzeba użerać się z pomocą techniczną aż naprawią (tzn. raczej nie ma co liczyć że samo się
  • Odpowiedz