Wpis z mikrobloga

Jest w stanie ktoś mi pomóc i podpowiedzieć jakiej wielkości są cząsteczki białka, tłuszczy i cukrów? Konkretnie chodzi mi o ich pochodzenie z mleka, jeśli miałoby to znaczenie. Nie miałem nigdy po drodze z chemią, czy fizyką, a nie mogę za bardzo znaleźć tych informacji w Internecie. Znalazłem jedynie w jakimś referacie z ŚUMa, że wielkość białek może wynosić od 5 - 100nm.

#fizyka #chemia
  • 5
Znalazłem jedynie w jakimś referacie z ŚUMa, że wielkość białek może wynosić od 5 - 100nm.


@GoDHe: Przykładowe średnice hydrodynamiczne dla białek: albumina ludzka ok. 4 nm; kinaza pirogronianowa 7 nm; fibrynogen ok 25 nm. Należy pamiętać, że białka często tworzą dimery lub układy o większej liczbie agregacji, co prowadzi do zwiększenia ich średnicy hydrodynamicznej.